Η δομή του εγκεφάλου διαφέρει ανάλογα με την προσωπικότητα

99

25/1/2017

Διαφορετικές εγκεφαλικές δομές έχουν οι άνθρωποι ανάλογα με τον τύπο της προσωπικότητάς τους, διαπιστωνει διεθνής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Σύμφωνα με την ισχύουσα ταξινόμηση, οι πέντε τύποι προσωπικότητας έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό ένα από τα εξής: νευρωτισμό, εξωστρέφεια, ανοικτή αντίληψη, δεκτικότητα (αλτρουισμός) και ευσυνειδησία (αυτοπειθαρχία).

Ερευνητές από τη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ιταλία, με επικεφαλής τον Δρ Λούκα Πασαμόντι του Τμήματος Κλινικών Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, συνέδεσαν τους πέντε αυτούς τύπους προσωπικότητας με ένα διακριτό προφίλ του φλοιού του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τον φλοιό του εγκεφάλου πάνω από 500 ατόμων, 22 έως 36 ετών, χωρίς ιστορικό νευροψυχικών διαταραχών, συσχετίζοντας την εγκεφαλική δομή καθενός με την προσωπικότητά του.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι οι νευρωτικοί άνθρωποι, που έχουν μεγαλύτερη τάση για εμφάνιση νευροψυχικών διαταραχών, διαθέτουν φλοιό διπλωμένο σε μικρότερη έκταση και με μεγαλύτερο πάχος.

Αντίθετα, οι άνθρωποι με ανοικτή προσωπικότητα, που ρέπουν στην περιέργεια, στη δημιουργικότητα και στην καινοτομία, έχουν το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή πιο λεπτό εγκεφαλικό φλοιό, απλωμένο σε μεγαλύτερη έκταση.

Όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, ο νευρωτισμός τείνει να υποχωρεί, καθώς ελέγχουν καλύτερα τα συναισθήματά τους, και αντίθετα ενισχύονται άλλες διαστάσεις της προσωπικότητάς τους, όπως η δεκτικότητα και η ευσυνειδησία, καθώς γίνονται πιο υπεύθυνοι και λιγότερο ανταγωνιστικοί.

«Η μελέτη μας στηρίζει την άποψη ότι, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, η προσωπικότητα σχετίζεται με την ωρίμανση του εγκεφάλου, μια αναπτυξιακή διαδικασία που επηρεάζεται έντονα και από γενετικούς παράγοντες» σχολιάζει η Δρ Ρομπέρτα Ριτσέλι που συμμετείχε στην έρευνα.

«Φυσικά, διαμορφωνόμαστε συνεχώς από τις εμπειρίες μας και το περιβάλλον.

Όμως, το γεγονός ότι βλέπουμε ξεκάθαρες διαφορές στη δομή του εγκεφάλου, οι οποίες συνδέονται με τις διαφορές της προσωπικότητας, δείχνει ότι σχεδόν σίγουρα εμπλέκεται και ένας γενετικός παράγοντας», ανέφερε ο καθηγητής Νικόλα Τόσκι του Πανεπιστημίου «Τορ Βεργκάτα» της Ρώμης.

Να σημειωθεί ότι, οι ίδιοι ερευνητές σε προηγούμενη μελέτη είχαν διαπιστώσει ότι οι εγκέφαλοι των εφήβων με σοβαρά προβλήματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς διαφέρουν σημαντικά από τους υπολοίπους συνομηλίκους τους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ