ΗΠΑ: Ο Τραμπ δεσμεύτηκε να εγκαταλείψει την κλιματική πολιτική προς όφελος των ορυκτών καυσίμων

93

25/1/2017

Λίγη μόνο ώρα μετά την ορκωμοσία του ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να απομακρυνθούν από την πολιτική περικοπής άνθρακα της κυβέρνησης Ομπάμα.

Μια σύντομη ανακοίνωσε που δημοσιεύτηκε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου τόνισε την επιθυμία της νέας κυβέρνησης να καταργήσει αυτούς που αποκαλεί ως «επαχθείς κανονισμούς για την ενεργειακή βιομηχανία μας».

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δεσμευτεί για την εξάλειψη των επιβλαβών και περιττών πολιτικών, όπως το Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα και τα Ύδατα των ΗΠΑ.

Η άρση αυτών των περιορισμών θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τους Αμερικανούς εργαζομένους και θα αυξήσει τους μισθούς κατά περισσότερο από 30 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 7 χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση, υποστηρίζοντας επίσης ότι θα σταματήσει την «εξάρτηση της Αμερικής από το ξένο πετρέλαιο».

Το σχέδιο δεν αποτελεί έκπληξη αλλά η άμεση εμφάνισή του στον δικτυακό τόπο του Λευκού Οίκου δείχνει ότι η αναίρεση των πολιτικών για το κλίμα και η υποστήριξη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων θα αποτελέσει υψηλή προτεραιότητα.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στην ιστορική συμφωνία του Παρισίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και για το αν θα προσπαθήσει ο Τραμπ να αποχωρήσει από το σώμα του ΟΗΕ για το κλίμα, ή να «ακυρώσει» τη δέσμευση των ΗΠΑ.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η άμεση ολική αφαίρεση της ενότητας «κλιματική αλλαγή» στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος Τραμπ θα αναδιοργανώσει την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας για την εκτέλεση της βασικής και απαραίτητης αποστολής της για την προστασία του αέρα και των υδάτων μας», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.