Ημερίδα για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας στην ΛΑΕΔ

113

25/1/2017

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών διοργανώνει επιστημονική ημερίδα, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 17:00-21:00, στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ρηγίλλης 1, Αθήνα – Αίθουσα «Τερψιχόρη»), με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η εκδήλωση με θέμα καρκίνος Τραχήλου Μήτρας: Ο μοναδικός καρκίνος που μπορεί να προληφθεί σχεδόν 100%» τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνά διαγιγνωσκόμενος τύπος καρκίνου για τις γυναίκες παγκοσμίως, μετά τον καρκίνο του μαστού, του εντέρου και των πνευμόνων. Το 2008, η επίπτωση της νόσου ανήλθε σε 529.800 νέα περιστατικά, αντικατοπτρίζοντας το 9% της παγκόσμιας επίπτωσης όλων των τύπων καρκίνου αθροιστικά, ενώ για το 2012 εκτιμάται, ότι υπήρξαν 528.000 νέα περιστατικά και 266.000 θάνατοι από τη νόσο.

Ο αναγκαστικός αιτιολογικός παράγοντας για την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι οι παραμένουσες λοιμώξεις από έναν ή περισσότερους ογκογόνους τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV1, (Human PapillomaVirus), ο οποίος μεταδίδεται κυρίως μέσω των σεξουαλικών επαφών.

Οι κυτταρικές αλλοιώσεις που δημιουργούνται διαχωρίζονται σε ελαφρού (low-grade, LG) ή σοβαρού βαθμού (high-grade, HG) τραχηλικές ενδοεπιθηλιακές δυσπλασίες (Cervical Intraepithelial Neoplasia – CIN), αναφερόμενες και ως CIN1 και CIN2/3 αντίστοιχα.

Εάν αυτές οι αλλοιώσεις δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρκίνο, κυρίως υπό τη μορφή καρκινώματος του πλακώδους επιθηλίου ή αδενοκαρκινώματος.

Η ημερίδα θα ξεκινήσει με καλωσόρισμα και χαιρετισμό της Ζωής Γραμματόγλου, προέδρου ΔΣ του «ΚΕΦΙ» Αθηνών.

Η πρώτη επιστημονική ενότητα θα αρχίσει με τον Αλέξανδρο Ι. Ροδολάκη, Καθηγητή Γυναικολογικής Ογκολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα ομιλίας «Γυναικολογικός Καρκίνος – Γενική Αναφορά», τη σκυτάλη θα λάβει ο Δημήτριος Χαϊδόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος θα αναφερθεί στον HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και τα νεότερα δεδομένα στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη. Θα ακολουθήσει η ομιλία του Δημητρίου Παπαθεοδώρου, Διδάκτορος Πανεπιστημίου Αθηνών, Χειρουργού Γυναικολόγου Ογκολόγου, Επιστημονικού Υπεύθυνου Γυναικολογικής Κλινικής ΓΟΝΑ «Ο Άγιος Σάββας», με θέμα «Απαντήσεις στα συχνά ερωτήματα των γυναικών για την πρόληψη, διαχείριση, θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: Πρόληψη του Καρκίνου της Μήτρας & Πρόληψη του HPV» και θα ολοκληρωθεί με τον Γεώργιο Πισσάκα, Διευθυντή Α’ Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος, Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», ο οποίος θα αναφερθεί στην Επεμβατική Ακτινολογία για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας.

Η δεύτερη επιστημονική ενότητα θα ξεκινήσει με την Βασιλική Κουμαντάκη, Ψυχολόγο, Επιστημονικό Συνεργάτη «Κέντρο Μαστού», εθελόντρια και μέλος Εξελεγκτικής Επιτροπής του
«ΚΕΦΙ» Αθηνών, η οποία θα αναφερθεί στη διατήρηση της σεξουαλικότητας μετά τον Γυναικολογικό Καρκίνο, και θα ολοκληρωθεί με την παρουσία της Αιμιλίας Τζαγκαράκη, ασθενούς, η οποία θα μοιραστεί την προσωπική της εμπειρία και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.