ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ »ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ» ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΝ

23/9/2016

Τη συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης στην υποβολή της χρηματοδοτούμενης πρότασης στο ΠΛΑΙΣΙΟ του προγράμματος «Κέντρα Κοινότητας», ενέκρινε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο, στη διάρκεια της 17ης τακτικής συνεδρίασης.

Η πρόταση θα υποβληθεί μετά την πρόσκληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας που προηγήθηκε, με ειδικό στόχο την προαγωγή της πρόσβασης μειονεκτούντων ατόμων σε υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε Δήμους και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την περίοδο υποβολής να ορίζεται μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2016.

Τα Κέντρα Κοινότητας αποτελούν το βασικό “πυρήνα” διευρυμένων υπηρεσιών τύπου “One Stop Shop”, με εξατομικευμένη ολιστική προσέγγιση, το οποίο, υποστηρίζοντας ή συνεργώντας με τη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του κάθε ΟΤΑ, αποτελούν μια δράση “ομπρέλα” παρέχοντας υπηρεσίες οι οποίες θα ενισχύσουν τις πολιτικές που ήδη υλοποιούνται ή προγραμματίζονται, όπως η καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (που προβλέπεται να ξεκινήσει σταδιακά μέσα στο 2016, και να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017), το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, οι ρυθμίσεις του Ν.4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και την ΓΓ Διά Βίου Μάθησης.

Μέσω της λειτουργίας τους επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης.

Η παρακολούθησή τους θα γίνεται σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, µε τη δημιουργία Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος, το οποίο θα αποτελέσει το βασικό άξονα στήριξης της όλης προσπάθειας, καθώς θα δίνει τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ των επιπέδων
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *