Μπορεί ένα νοσοκομείο που έχει ράντζα να δέχεται ευχαριστήριες επιστολές από τους ασθενείς;

68

6/8/2016

Τα δύο πρόσωπα του νοσοκομείου Αττικόν – Ρεπορτάζ του newsbeast.gr σε ένα από τα πολύπαθα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.

Η υπόθεση ανέγερσης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αττικόν, στο Χαϊδάρι, όπως και πολλών ακόμα δημόσιων κτιρίων διέγραψε τη δική του μακρόβια ιστορία στο χρόνο. Οι βάσεις τέθηκαν για πρώτη φορά το 1990. Και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2002 με την παραλαβή του 1/5 των εγκαταστάσεων.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης
Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Το 1990 για την ακρίβεια, ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, υπέγραψε για την παραχώρηση του οικοπέδου των 105.647 τετραγωνικών μέτρων.

Το έργο κατασκευής του εντάχθηκε στο Β’ ΚΠΣ επί υπουργίας Δημήτρη Κρεμαστινού, το 1994. Έτσι, η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομείων (ΔΕΠΑΝΟΜ) ανέθεσε στην ιταλική εταιρεία INSO την ανέγερση του κτιρίου.

Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 24 δισ. δρχ. και προγραμματιζόταν να παραδοθεί σε 4,5 χρόνια. Ωστόσο, ενώ επρόκειτο να παραδοθεί το 2000 εγκρίθηκαν πρόσθετα κονδύλια από το Γ’ ΚΠΣ ύψους 4,5 εκατ. ευρώ. Τελικά το κόστος κατασκευής του νοσοκομείου ανήλθε στα 28.500.000 ευρώ.

Ένα από τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία της Αττικής, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν, σήμερα, 14 χρόνια μετά, παρουσιάζει δύο πρόσωπα.

Το ένα πρόσωπο σχετίζεται με τις ελλείψεις. Είναι το μοναδικό νοσοκομείο, το οποίο παρουσιάζει ελλείψεις -όχι σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης- ανέκαθεν.

Αυτό που συμβαίνει στο Αττικόν και σας παρουσιάζουμε στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, είναι ότι οι διάδρομοι του νοσοκομείου είναι γεμάτοι ράντζα έξω από τους θαλάμους νοσηλείας. Στο ίδιο νοσοκομείο υπάρχουν πτέρυγες, αλλά και κρεβάτια που δεν φιλοξένησαν ποτέ ασθενείς, καθότι από τη στιγμή που παραδόθηκε το νοσοκομείο σε δημόσια χρήση, δεν υπήρχε το προσωπικό για να τις λειτουργήσει.

attiko12

Αλλά και πτέρυγες που κλείνουν για δύο μήνες το καλοκαίρι, επειδή υπάρχει προσωπικό που πρέπει να λάβει την άδειά του και οι μονάδες αυτές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι υποστελεχωμένες.

Το άλλο πρόσωπο σχετίζεται με τη λέξη φιλότιμο. Αυτό που επιδεικνύουν αποδεδειγμένα στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι στο Αττικόν. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ επέλεξα να μπω σε ημέρα εφημερίας για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Παρά την περίπου μία ώρα αναμονής για καρδιολόγο, η ευγένεια και η αντιμετώπιση των υπαλλήλων απέναντι σε όλους τους ασθενείς ήταν υποδειγματική. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το συγκεκριμένο γεγονός.

attikon8

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι λίγη ώρα μετά την είσοδό μου στο καρδιολογικό για εξετάσεις, εισήλθε ένα έκτακτο περιστατικό. Μία γυναίκα, η οποία είχε μόλις υποστεί οξύ έμφραγμα. Όλο το ιατρικό περιστατικό έπεσε πάνω της, χωρίς ωστόσο να παραμελήσει τον έτερο ασθενή, -εμένα δηλαδή- που περίμενα ήδη στο διπλανό κρεβάτι.

Του λόγου το αληθές αποδεικνύει ένας πίνακας ανακοινώσεων γεμάτος ευχαριστήριες επιστολές από ασθενείς προς τους γιατρούς και τη διοίκηση του νοσοκομείου. Στις επιστολές τους οι περισσότεροι δεν παραλείπουν να τονίσουν την προσφορά του προσωπικού, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις σοβαρότατες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και έμψυχο δυναμικό.

attikon15

Ερχόμενοι ωστόσο στις ελλείψεις, συναντήσαμε το Γιάννη Πλαγιαννάκο, γενικό γραμματέα του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Αττικόν.

attikon5

Οι πρώτες του κουβέντες, δίνουν καθ’ ολοκληρία τη διάσταση των μυριάδων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής. Όπως χαρακτηριστικά λέει, «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή, δεν είναι σημερινά. Δεν ρίχνουμε την ευθύνη στην παρούσα κυβέρνηση. Ευθύνη έχουν κυρίως οι προηγούμενοι», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Όταν το Αττικόν παραδόθηκε προς λειτουργία, ήρθαμε 40 άτομα στο νοσοκομείο με απόσπαση. Μεταξύ αυτών και εγώ με σκοπό να το θέσουμε σε λειτουργία. Άνοιξαν πρώτα τα εξωτερικά ιατρεία, στη συνέχεια δύο κλινικές -χειρουργική και παθολογική- και σταδιακά άρχισε να αναπτύσσεται το νοσοκομείο στο σύνολο των δομών του», προσθέτει ο γραμματέας του σωματείου εργαζομένων.

attikon3

Όπως περιγράφει, το σφάλμα στην ανάπτυξη των δομών, είναι ότι ενώ άρχισαν σταδιακά να λειτουργούν νέες πτέρυγες, δεν στελεχώνονταν με το απαιτούμενο προσωπικό.

Κλείνουν τέσσερις κλινικές κάθε καλοκαίρι λόγω αδειών

«Έτσι, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, εντοπίζεται στους τραυματιοφορείς, βοηθούς θαλάμου, διοικητικούς υπαλλήλους και παρασκευαστές. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάθε χρόνο, το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου αποφασίζει τη σύμπτυξη τεσσάρων κλινικών. Έτσι, τώρα που μιλάμε, έχουμε βάλει λουκέτο σε τέσσερις πτέρυγες: στη Νευροχειρουργική, στη Δ’ χειρουργική, σε μία παθολογική, καθώς και στη μονάδα λοιμώξεων. Αυτό συμβαίνει γιατί το νοσηλευτικό προσωπικό δεν αδυνατεί να λάβει διαφορετικά τη νόμιμη άδειά του. Έτσι, αναγκαζόμαστε να με το ζόρι να παίρνουμε 10 ημέρες άδεια όλο το χρόνο, δουλεύοντας σε εξαντλητικές συνθήκες».

Έως και 488 άτομα λιγότερο προσωπικό

Όπως εξηγεί ο κύριος Πλαγιαννάκος, η νοσηλευτική υπηρεσία του νοσοκομείου θα έπρεπε να αποτελείται από 988 άτομα. Παρόλα αυτά, η υπηρεσία στελεχώνεται με 388 λιγότερα άτομα. Σε αυτούς προστίθενται ακόμα 55-100 άτομα, τα οποία απουσιάζουν με μακροχρόνιες άδειες εγκυμοσύνης ή άλλου χαρακτήρα. Τονίζει μεταξύ άλλων ότι αυτή τη στιγμή η νοσηλευτική υπηρεσία οφείλει στους εργαζόμενους 9.500 ρεπό.

Το ιατρικό προσωπικό

Σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό, διευκρινίζει ότι οι ελλείψεις δεν είναι τόσο μεγάλες με εξαίρεση ειδικότητες όπως οι νευροχειρουργοί, οι ακτινολόγοι ή κάποιες ακόμα.

Τα ράντζα και η πληρότητα στο 120%-130%

Εξηγώντας τους κύριους λόγους που αυξάνουν την αναμονή για ένα κρεβάτι σε κάποιον από τους θαλάμους του νοσοκομείου, ο κύριος Πλαγιαννάκος εστιάζει το πρόβλημα στο γεγονός ότι το Αττικόν είναι πανεπιστημιακό νοσοκομείο και παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα. «Ο κόσμος προτιμάει να προσέλθει στο Αττικόν, το οποίο παρέχει εξειδικευμένες εξετάσεις και πληρέστερο εξοπλισμό όπως άλλωστε και τα περισσότερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Το αποτέλεσμα είναι ότι αγγίζουμε μόνιμη πληρότητα της τάξεως του 120%-130%, καθότι συν τοις άλλοις ανά τέσσερις ημέρες εφημερεύουμε και προσέρχονται νέοι ασθενείς, αρκετοί από τους οποίους χρήζουν νοσηλείας».

attiko14

Εξιτήρια δύο ή τρεις μέρες μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία

«Συν τοις άλλοις, λόγω έλλειψης τραυματιοφορέων, τα εξιτήρια σε κάποιες κλινικές δεν δίνονται στην ώρα τους. Οι ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι, τα κατά κεφαλήν νοσήλια αυξάνονται, ενώ οι ήδη υπάρχοντες ασθενείς καταλαμβάνουν κρεβάτια τα οποία έχουν ανάγκη οι νεοεισερχόμενοι. Αυτό που παρατηρείται είναι ότι τα άτομα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν λάβει εξιτήριο από την Παρασκευή, παραμένουν στο νοσοκομείο έως και τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Το αποτέλεσμα είναι ότι όσοι έπονται, καταλήγουν στους διαδρόμους».

attiko4

«Η μόνη λύση για να μην υπάρχει η αθλιότητα με τα ράντζα, είναι αυτή που προτείναμε στην κυβέρνηση: Να επαναλειτουργήσει το γειτονικό Αγία Βαρβάρα. Μία ακόμα πρόταση θα μπορούσε να είναι η συνεφημερία με άλλο νοσοκομείο», τονίζει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Η μηνυτήρια αναφορά που έμεινε στα συρτάρια

Για την κατάσταση, η οποία επικρατεί στους διαδρόμους με τα ράντζα, οι εργαζόμενοι κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Ωστόσο, όπως λέει ο γενικός γραμματέας, δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη κίνηση από πλευράς της Δικαιοσύνης.

attiko2

Προέκταση οξυγόνου από το θάλαμο στο διάδρομο!

«Τα ράντζα δεν είναι παρά μία άθλια και απάνθρωπη μορφή νοσηλείας ενός ασθενή», λέει με μία έκφραση οργής στο πρόσωπό του.

«Όταν για παράδειγμα κάποιος χρειάζεται οξυγονοθεραπεία, συνδέουμε μία προέκταση στο ήδη υπάρχον σωληνάκι για να φτάνει η παροχή οξυγόνου, από το θάλαμο στο διάδρομο! Πολλές φορές μπορεί να πατήσει κάποιος περαστικός το σωληνάκι και να αποσυνδεθεί. Εάν ο ασθενής δεν έχει συνοδό εκείνη την ώρα μαζί του, μπορεί ακόμα και να πεθάνει! Επίσης πολλές φορές έχουν πέσει ασθενείς από τα φορεία κατά τη μεταφορά τους από τα επείγοντα περιστατικά, καθότι δεν υπάρχουν κρεβάτια ή ράντζα για να τους τοποθετήσουμε και αναγκαζόμαστε να τους αφήνουμε στο διάδρομο πάνω στο φορείο!».

attikon6

Κλινικές που δεν λειτούργησαν ποτέ

Αυτή τη στιγμή από τα 730 διαθέσιμα κρεβάτια στο Αττικόν, λειτουργούν τα 630, δεδομένου ότι υπάρχουν μονάδες όπως η ουρολογική στον 1ο όροφο, οι οποίες δεν λειτούργησαν ποτέ. Έτσι, τα ουρολογικά περιστατικά φιλοξενούνται κατ’ εξαίρεση στη νευρολογική κλινική, ενώ η ουρολογική δεν εφημερεύει, καθότι δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό. «Επομένως εάν προκύψει κάποιο περιστατικό σε εφημερίδα και έρθει σε εμάς θα πρέπει να το στείλουμε είτε στον Ευαγγελισμό, είτε στο Σισμανόγλειο, τα οποία εφημερεύουν τις ίδιες ημέρες με εμάς», εξηγεί ο Γιάννης Πλαγιαννάκος.attikon7

Όπως αναφέρει, η ουρολογική κλινική (34 κρεβάτια) δεν είναι η μοναδική που δεν λειτούργησε ποτέ. Το ίδιο συνέβη και με μονάδα νεογνών. Εκεί από τα 22 κρεβάτια λειτουργούν μόνο τα 6. Επίσης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ήρθαν μόλις 10 νοσηλεύτριες από το ΚΕΕΛΠΝΟ, για να επαναλειτουργήσουν μόλις 3 κλίνες. «Αρχικά η ΜΕΘ λειτούργησε στο σύνολό της με 27 κρεβάτια, τον τελευταίο χρόνο όμως λόγω λήξης σύμβασης της διετούς σύμβασης με το ΚΕΕΛΠΝΟ, λειτουργούσαν μόνο τα 13 από αυτά».

«Επίσης από τις 14 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 8, οι οποίες επίσης δεν λειτούργησαν ποτέ. Όπως συνέβη αντίστοιχα και με μία μονάδα ακτινοθεραπείας, η οποία επίσης δεν λειτούργησε ποτέ λόγω έλλειψης προσωπικού. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη μονάδα παίδων, η οποία δεν άνοιξε και εκείνη ποτέ, παρά το γεγονός ότι είναι η μοναδική στην περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων. Σε ό,τι αφορά την καρδιοχειρουργική κλινική, από τα 10 κρεβάτια λειτουργούν τα 5 λόγω έλλειψης νοσηλευτών», συμπληρώνει.

Σποραδικές ελλείψεις σε αναλώσιμα

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε αναλώσιμα, δεν παύουν να είναι υπαρκτές. Κατά διαστήματα εμφανίζονται ελλείψεις και σε ιατρικά αναλώσιμα λόγω της υποχρηματοδότησης, επισημαίνει ο κύριος Πλαγιαννάκος. «Μπορεί δηλαδή κάποιο μήνα να μην έχουμε γάντια, συνήθως όμως οι ελλείψεις αυτές καλύπτονται σύντομα».

Εκτός λειτουργίας τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ο μαγνητικός τομογράφος!

Αναφορικά με τον εξοπλισμό του νοσοκομείου, αποκαλύπτει πως τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, ο μαγνητικός τομογράφος στο Αττικόν παραμένει εκτός λειτουργίας, λόγω ελλιπούς συντήρησης, ενώ το κόστος επισκευής του ανέρχεται στις 400.000 ευρώ. «Το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν συντηρήθηκε ποτέ επί δύο χρόνια, ενώ δούλευε διαρκώς κατά τα πρωινά και απογευματινά ιατρεία με αποτέλεσμα να χαλάσει. Έτσι, είμαστε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο χωρίς μαγνητικό!».

attiko9

Δεκαοκτώ τραυματιοφορείς εξυπηρετούν περισσότερα από 1.900 άτομα καθημερινά

Διευκρινίζοντας επίσης το καθεστώς που επικρατεί κατά τη μεταφορά των ασθενών στους εσωτερικούς χώρους του νοσοκομείου, λέει πως αυτή τη στιγμή μόλις δεκαοκτώ τραυματιοφορείς εξυπηρετούν καθημερινά 1.200 με 1.300 εξωτερικούς ασθενείς καθώς ακόμα 650 νοσηλευόμενους. «Στη βάρδια εφημερίας για παράδειγμα, υπάρχουν μόνο 3 τραυματιοφορείς στο νοσοκομείο. Γιατροί, υπάλληλοι σεκιούριτι, ακόμα και καθαρίστριες εκτελούν χρέη τραυματιοφορέων», λέει χαρακτηριστικά.

Για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που παρουσιάζονται συνολικά στον πολύπαθο χώρο της δημόσιας υγείας, μιλάει και ο αναπληρωτής γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Γιώργος Μαθιόπουλος.

attikon13

Τα στοιχεία που δίνει, μιλώντας στο newsbeast.gr, είναι απολύτως ενδεικτικά και αιτιολογούν ένα σημαντικό μέρος των δεινών που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα:

  • Για το 2016 η κρατική χρηματοδότηση έπρεπε να λάβουν τα νοσοκομεία ήταν 1,15 δισ.
  • Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές: Περισσότερα από 1,3 δισ.
  • Επιβάρυνση του προϋπολογισμού λόγω ακριβών φαρμάκων τα οποία μέχρι πρότινος χορηγούσε ο ΕΟΠΥΥ (πλέον χορηγούνται από τα νοσοκομεία)

Όπως σημειώνει, θα έπρεπε ήδη να έχουν αποδεσμευτεί 550-600 εκατ. ευρώ, έχουν αποδεσμευτεί κάτι λιγότερο από τα μισά χρήματα του ετήσιου προϋπολογισμού, 450 εκατ. ευρώ συγκεκριμένα, ενώ όπως σημειώνει, επιπλέον 500 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εκταμιευθούν στο εξής για την κάλυψη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

attiko11

«Επιπλέον αυτή τη στιγμή αναμένουμε την ανάληψη καθηκόντων από 950 εργαζόμενους στο ΕΣΥ για την κάλυψη οργανικών θέσεων πανελλαδικά, μετά την ολοκλήρωση σχετικού διαγωνισμού. Ωστόσο η διαδικασία ανάληψης καθηκόντων έχει κολλήσει στα διαδικαστικά. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι μεταξύ των 950 που έχουν κατέθεσαν αιτήσεις, βρίσκονται περίπου 400 άτομα, τα οποία εργάζονται ήδη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όλοι αυτοί δήλωσαν “νέοι εργαζόμενοι” με σκοπό να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, καθότι δεν μπορούσαν επισήμως να λάβουν μετάθεση. Επομένως μεγάλο αριθμό θέσεων, κατέλαβαν υπάλληλοι, οι οποίοι ήδη υπηρετούν στο ΕΣ, γεγονός που προκαλεί πρόσθετη καθυστέρηση στην κατανομή των θέσεων».

Λίστα με 30-40 άτομα αναμονή για να κρεβάτι σε εντατική κάθε μέρα

Το πιο ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο σύστημα υγείας, είναι σύμφωνα με τον κ. Μαθιόπουλο, το γεγονός ότι αρκετές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κλειστές ελλείψει ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. «Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι λίστες αναμονής ασθενών για είσοδο σε εντατικές, τις οποίες διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ, αφορούν περίπου 30-40 άτομα την ημέρα, οι οποίοι αδυνατούν να βρουν θέση σε μία από τις ΜΕΘ των νοσοκομείων».