ΘΕΡΙΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

62

4/8/2016

Η Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής Για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνει θερινό σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη για δικηγόρους, δικαστές, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και φοιτητές με θέμα την «Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρώπη».

Τα μαθήματα θα γίνουν στην Αγγλική γλώσσα από 10 εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς από την Ευρώπη και την Ελλάδα στην κλιματιζόμενη Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στις 26 – 30 Αυγούστου, 2016. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 40 διδακτικές ώρες και προσφέρει 3 εξωσχολικές μονάδες ECTS στους συμμετέχοντες. Το ωρολόγιο πρόγραμμα -που θα ανακοινωθεί σύντομα- θα πραγματοποιείται τις καθημερινές Παρασκευή και Δευτέρα από τις 14.30 μέχρι τις 21.30, το Σάββατο από τις 10.30 μέχρι τις 18.30 και την Κυριακή από τις 15.00 έως τις 21.45.

Το θερινό σχολείο αποτελείται από πέντε θεματικούς κύκλους και τις αντίστοιχες διαλέξεις, οι οποίες είναι:

§ Διεθνείς και Περιφερειακοί Μηχανισμοί Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Π. Νάσκου Περράκη: «Η Διεθνής και Περιφερειακή Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: το παράδειγμα των προσφύγων»

§ Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
D. Rajska: «Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – Το δικαίωμα σε Δίκαιη Δίκη και το Δικαίωμα Ασύλου»
Ι. Παπαδόπουλος: «Η ελευθερία της Έκφρασης»§ Τα Θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα στην ΕΕ και η Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων
Λ. Παπαδοπούλου: «Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων»
Ε. Αλεξανδροπούλου: «Η Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων στην Ε.Ε»

§ Απαγόρευση Διακρίσεων με έμφαση στα Δικαιώματα των LGBT
Δ. Αναγνωστοπούλου: «Η νομοθεσία και νομολογία του ΕΔΑΔ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την Απαγόρευση των Διακρίσεων»
Α. Τρυφωνίδου: «Τα Δικαιώματα των LGBT στην Ευρώπη»

§ Πρόσφυγες, Μειoνότητες, Ομάδες, Πολιτισμικά Δικαιώματα
Ν. Γαϊτενίδης: «Πολιτισμικά Δικαιώματα στην Ευρώπη» και «Μεινότητες, Αυτόχθονες Πληθυσμοί και Ομάδες: Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ταυτότητα»
Ι. Παπαβασιλείου – Αλεξίου: Εργαστήριο με θέμα τις «Διαπολιτισμικές Ικανότητες σχετικά με την Συμβουλευτική σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες»

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 250 ευρώ, ενώ οι φοιτητές Ελληνικών Πανεπιστημίων πληρώνουν μόνο το ποσό των 200 ευρώ. Το κόστος περιλαμβάνει: το κόστος συμμετοχής, όλα τα συνεδριακά έντυπα (θα σταλούν με eMAIL), το πάρτυ καλωσορίσματος, τα διαλείμματα με καφέ και ελαφρύ φαγητό, τις εξετάσεις καθώς και τα πιστοποιητικά. (Μείωση 10% στα δίδακτρα θα δοθεί σε εγγραφή 2 ατόμων). Υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις.

Το Θερινό Σχολείο θα δώσει δύο υποτροφίες υπό τον όρο πως θα υπάρξουν συμμετοχές άνω των 20 ατόμων και οι υποψήφιοι θα δείξουν μεγάλο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον και επιδόσεις, καθώς και απόδειξη της οικονομικής τους στενότητας. Η υποτροφία καλύπτει μόνο το κόστος συμμετοχής.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι στις 22 Αυγούστου, 2016. Μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα υποβολής αιτήσεων (στα Αγγλικά) που θα βρείτε στο http://afroditiUOM.gr/seminars/ και στη συνέχεια να τη στείλετε με e mail στο [email protected].