Υπέροχα πιτάκια με ζαμπόν, τυρί και σπανάκι

95

11/7/2016

Υλικά συνταγής

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 1 αυγό για άλειμμα
  • Για τη σάλτσα μπεσαμέλ:
  • 2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 240 ml (1 κούπα) ζεστό γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μοσχοκάρυδο
  • Για τη γέμιση:
  • 220 γρ. ζαμπόν μπούτι κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 2 φλ. τσαγιού σπανάκι βρασμένο, στραγγισμένο καλά και ψιλοκομμένο
  • 1 1/3 φλ. τσαγιού τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη κίτρινο τυρί (κασέρι, τσένταρ, ένταμ, εμεντάλ)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ξεπαγώνετε το φύλλα σφολιάτας και τα κόβετε σε 8 τετράγωνα κομμάτια 13 εκ. το ένα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
  2. Για τη μπεσαμέλ: Σε μια μικρή κατσαρολίτσα, λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Ρίχνετε και το γάλα, με μια κίνηση όλο μαζί συνεχίζοντας το διαρκές ανακάτεμα για 5-6 λ περίπου ή μέχρι να πήξει ελαφρώς. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, στο χαμηλό και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 8 λ ακόμα μέχρι να πήξει καλά το μείγμα.
  3. Αλατοπιπερώνετε το μείγμα, πασπαλίζετε (προαιρετικά) με λίγο μοσχοκάρυδο, ρίχνετε μέσα και το σπανάκι και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο, ανακατεύοντας, για 1 λ. Προσθέτετε και τα κομματάκια ζαμπόν και το 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί, ανακατεύετε και κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
  4. Στρώνετε με χαρτί ψησίματος το ταψί του φούρνου και τοποθετείτε τα 8 τετράγωνα κομμάτια σφολιάτας. Ρίχνετε στο κέντρο κάθε σφολιάτας τη γέμιση, ισομερώς μοιρασμένη στα 8, τα πασπαλίζετε από πάνω με το υπόλοιπο 1/3 φλ. τυρί τριμμένο και κλείνετε τη ζύμη σαν “τσέπες” διπλώνοντας τις γωνίες στη κορυφή. (βλέπε πιο κάτω σχετική εικόνα).
  5. Σε ένα μπολάκι χτυπάτε το αυγό με 1 κ.γ. κρύο νερό. Βουρτσίζετε με ένα πινέλο τη ζύμη σφολιάτας και ψήνετε τα πιτάκια σας στο προθερμασμένο φούρνο για 25 λ περίπου ή μέχρι να φουσκώσει και ροδοκοκκινίσει η ζύμη. Σερβίρετε ζεστά τα πιτάκια σας και … απολαύστε τα.

baked-ham-and-cheese-puff