Το μαγνήσιο ρυθμίζει την πίεση

52

25/7/2016

Η επαρκής κατανάλωση μαγνησίου μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πιέσεως, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Αναλύοντας συνδυαστικά τα ευρήματα 34 προγενέστερων κλινικών μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 2.028 εθελοντές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε μικρή αλλά σημαντική σχέση μεταξύ της πρόσληψης του ιχνοστοιχείου και των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι το μαγνήσιο διαστέλλει τις αρτηρίες και βελτιώνει την ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να μειώνει την αρτηριακή πίεση, γράφουν στην επιθεώρηση «Hypertension» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ).

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου των εθελοντών τους κυμαινόταν από 240 έως 960 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg).

Κάθε πρόσληψη της τάξεως των 368 mgτην ημέρα και επί τρεις μήνες σχετίσθηκε με μείωση της συστολικής αρτηριακής πιέσεως (είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) κατά 2 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) και της διαστολής πίεσης (είναι ο μικρός αριθμός στη μέτρηση) κατά 1,78 mmHg.

Την ποσότητα αυτή μπορεί εύκολα να καταναλώσει κανείς μέσω μιας υγιεινής διατροφής, που θα βασίζεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως και θα περιέχει επίσης αρακά, φασόλια, ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα, ανάλατους ηλιόσπορους, σποράκια) και σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, δήλωσε η εκπρόσωπος της ΑΗΑ δρ Πένυ Κρις-Έδερτον, καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Γίκινγκ Σονγκ, αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, πιστεύουν ότι τα οφέλη του μαγνησίου στη ρύθμιση της αρτηριακής πιέσεως είναι ισχυρότερα σε όσους έχουν ανεπάρκεια ή έλλειψη του ιχνοστοιχείου.

Και εκτιμούν ότι ο έλεγχος των επιπέδων του μπορεί να αποτελέσει τμήμα του κλασικού τσεκ απ που όλοι πρέπει να κάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόληψη της υπέρτασης και της καρδιοπάθειας.

Πηγή: tanea.gr