Τα διαφορετικά είδη βελονισμού και τα οφέλη τους

44

28/7/2016

Έχετε θελήσει να δοκιμάσετε το βελονισμό αλλά δεν είστε σίγουροι πώς λειτουργεί; Ο βελονισμός είναι ένα είδος ολιστικής ιατρικής που αναπτύχθηκε στην Ανατολή πριν 2,000 χρόνια. Χρησιμοποιεί ένα μοναδικό σύστημα για να διαγνώσει κάθε ανισορροπία που μπορεί να έχει το σώμα και χρησιμοποιεί συγκεκριμένα σημεία σε αυτό για να την επαναφέρει (την ισορροπία). Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο θεραπευτικής παρέμβασης, ο βελονισμός επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών.

Ερευνες έχουν δείξει πολλά πλεονεκτήματα του βελονισμού:

Διεγείρει την απελευθέρωση ισχυρών παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών ουσιών από τον εγκέφαλο.

Μεταβάλλει τον τρόπο που ο εγκέφαλος αντιδρά στον πόνο και μπορεί να τροποποιήσει τη λειτουργία εσωτερικών οργάνων σε περίπτωση εμφάνισης πολλών σύνθετων ασθενειών.

Οι επιδράσεις που επιφέρει σε τοπικό επίπεδο περιλαμβάνουν τη χαλάρωση σφιγμένων μυών και την αύξηση της ροής του αίματος.

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται στην εναλλακτική ιατρική, όπως ο βελονισμός αλλά όλα τα είδη βελονισμού δεν είναι τα ίδια. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι για διαφορετικές ανάγκες.

– Ο παραδοσιακός κινέζικος βελονισμός είναι μέρος της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Χρησιμοποιεί πολύ λεπτές βελόνες μιας χρήσης που εισάγονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Εδώ υπάρχουν 12 βασικά ενεργειακά μονοπάτια. Η ενέργεια μπορεί να έχει μπλοκαριστεί ή να είναι στάσιμη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό, ναυτία ή ασθένεια. Οι βελόνες τοποθετούνται σε συγκεκριμένα μονοπάτια για να επιτρέψουν στην ενέργεια να κυκλοφορήσει ελεύθερα στο σώμα.

– Ο ξηρός βελονισμός (dry needling) ή Trigger Point Therapy είναι μια ιατρική τεχνική βελονισμού που εφαρμόζεται στη Δύση. Εδώ χρησιμοποιούνται λεπτές βελόνες μιας χρήσης ή hollow-core υποδερμικές βελόνες. H βελόνα εισέρχεται κατευθείαν στα “μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης πόνου” (myofascial trigger points) ώστε να βοηθήσει να μειωθεί η μυική ένταση, ο πόνος και η περιορισμένη κίνηση των μυών.

– Ο σύγχρονος ιατρικός βελονισμός, επίσης γνωστός ως Neurofunctional Acupuncture είναι μια συγκεκριμένη τεχνική περιφερειακής διέγερσης των νεύρων όπου λεπτές, χωρίς άνοιγμα βελόνες εισέρχονται στο ανατομικά προσδιορισμένο νευρολειτουργικό σημείο και του δίνεται ερέθισμα είτε με τα χέρια είτε με ρεύμα για το θεραπευτικό σκοπό της ρύθμισης αφύσικης δραστηριότητας του νευρικού συστήματος και των συναφών τελεστών (associated effectors). Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται συνήθως στο ενδοκρινικό, το εξωκρινικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, σε σημεία όπου υπάρχει πόνος, λειτουργικά προβλήματα και ασθένειες.

Οι στόχοι είναι:

– να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία των μυών και των νεύρων που συνεπάγεται αύξηση της δύναμης,

– να βελτιωθεί ο βαθμός της αισθητηριακής και κινητικής ενσωμάτωσης (το πώς δηλαδή το σώμα λαμβάνει μηνύματα μέσω των αισθήσεων και το πώς αντιδρά σε αυτά με κίνηση) που καταλήγει σε υψηλή λειτουργία των αρθρώσεων, έλεγχο των μυών και αποτελεσματική κίνηση,

– να ομαλοποιηθεί η δομή των ιστών που ισοδυναμεί με επούλωση και αναδιαμόρφωση των ιστών και μειωμένες προσκολλήσεις

και να δοθεί ερέθισμα στα νεύρα, ρυθμίζοντας την αφύσικη κίνηση των νεύρων που έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο πόνο.

Παρόλο που υπάρχουν διαφορετικά είδη βελονισμού, όλα χρησιμοποιούν διάφορους μηχανισμούς για να θεραπεύσουν πολλά είδη πόνων και εσωτερικών ασθενειών στο σώμα. Τα πιο συνήθη προβλήματα στα οποία δίνει λύση ο βελονισμός περιλαμβάνουν:

πεπτικά / γαστροεντερικά προβλήματα
μυοσκελετικό πόνο
χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες
νευρολογικά προβλήματα
φλεγμονή
ανοσία
στρες
κούραση
άγχος
προβλήματα ύπνου
αλλεργίες
δερματικές παθήσεις
γονιμότητα