Στο κόκκινο η κατανάλωση νερού στην Ρόδο

47

19/7/2016

Στα ύψη βρίσκεται η κατανάλωση νερού στο νησί της Ρόδου, λόγω της μεγάλης ζήτησης, η οποία και παρατηρείται κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Όμως ταυτόχρονα τα αποθέματα νερού εξαντλούνται λόγω της ανομβρίας που υπήρξε τον περασμένο χειμώνα η οποία απέτρεψε τον εμπλουτισμό των υδροφόρων οριζόντων του νησιού.

Πολλές περιοχές του νησιού ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα με αποτέλεσμα να δίνονται οδηγίες στους κατοίκους για τη χρήση του νερού ώστε να μετριαστεί το πρόβλημα.

«Επί ποδός πολέμου» βρίσκεται η δημοτική εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑΡ) για να μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση, κάτι που σε γενικές γραμμές έχει έως τώρα καταφέρει.
Παρόμοια προβλήματα προκαλούνται σχεδόν κάθε καλοκαίρι αυτή την περίοδο αφού ο πληθυσμός του νησιού λόγω τουρισμού υπερδιπλασιάζεται.

Σε δηλώσεις του για το πρόβλημα, ο αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιάννης Φλεβάρης, ζήτησε από τους πολίτες να επιδεικνύουν προσοχή στη χρήση του νερού ώστε να μη γίνεται σπατάλη και να προστατευτούν με αυτό τον τρόπο οι υδροφόροι ορίζοντες.

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα των κλιματικών αλλαγών και στο φαινόμενο της λειψυδρίας που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμα και τρία φράγματα να είχαμε στο νησί αν η ανομβρία συνεχιστεί τότε το πρόβλημα θα εξακολουθήσει να υπάρχει.

Ακόμα, σε ότι αφορά την υδροδότηση του υπόλοιπου νησιού και ειδικά της νότιας Ρόδου που φέτος είχε τεράστιο πρόβλημα στις καλλιέργειες και στην ύδρευση των τοπικών κοινωνιών, τόνισε ότι υπάρχουν αναμονές για σύνδεση με το φράγμα του Γαδουρά όταν σε δεύτερη φάση θα τοποθετηθούν οι αγωγοί μεταφοράς νερού