Ρύθμιση αρτηριακής πίεσης: Ποιο στοιχείο πρέπει να περιέχει η διατροφή

75

26/7/2016

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, άμεσα και έμμεσα, στην πρόληψη της διαταραχής της πίεσης και της εμφάνισης της αρτηριακής πίεσης.

Οι ειδικοί συστήνουν την αύξηση στην πρόσληψη καλίου, κυρίως από φρούτα και λαχανικά, τη μείωση στην πρόσληψη νατρίου από αλάτι και τρόφιμα που περιέχουν αλάτι, τη μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και την επαρκή κατανάλωσης ω-3 λιπαρών οξέων.

Αναλύοντας συνδυαστικά τα ευρήματα 34 προγενέστερων κλινικών μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 2.028 εθελοντές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε μικρή αλλά σημαντική σχέση μεταξύ της πρόσληψης ενός ιχνοστοιχείου και των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

bigstock Magnesium tablets in a shape o 68335645

Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο, που είναι το μαγνήσιο, διαστέλλει τις αρτηρίες και βελτιώνει την ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου των εθελοντών τους κυμαινόταν από 240 έως 960 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg).

Κάθε πρόσληψη της τάξεως των 368 mg την ημέρα και επί τρεις μήνες σχετίσθηκε με μείωση της συστολικής αρτηριακής πιέσεως (είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) κατά 2 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) και της διαστολής πίεσης (είναι ο μικρός αριθμός στη μέτρηση) κατά 1,78 mmHg.

Την ποσότητα αυτή μπορεί εύκολα να καταναλώσει κανείς μέσω μιας υγιεινής διατροφής, που θα βασίζεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως και θα περιέχει επίσης αρακά, φασόλια,ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα, ανάλατους ηλιόσπορους) και σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, δήλωσε η εκπρόσωπος της ΑΗΑ δρ Πένυ Κρις-Έδερτον, καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Γίκινγκ Σονγκ, αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, πιστεύουν ότι τα οφέλη του μαγνησίου στη ρύθμιση της αρτηριακής πιέσεως είναι ισχυρότερα σε όσους έχουν ανεπάρκεια ή έλλειψη του ιχνοστοιχείου.

Και εκτιμούν ότι ο έλεγχος των επιπέδων του μπορεί να αποτελέσει τμήμα του κλασικού τσεκ απ που όλοι πρέπει να κάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόληψη της υπέρτασης και της καρδιοπάθειας.

Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Hypertension την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ).