Μπίρα: Διατροφική αξία – Ποιοι πρέπει να την αποφεύγουν

91

18/7/2016

Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν στην… όαση δροσιάς που προσφέρει μια παγωμένη μπύρα.

Πόσες θερμίδες όμως περιέχει μία μπύρα και ποιοι πρέπει να την αποφεύγουν;

Η μπύρα αποτελείται από νερό, κριθάρι και λυκίσκο. Το νερό επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα και τη γεύση της μπύρας και πρέπει να είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σκληρό. Το κριθάρι, δηλαδή η βύνη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της, περιέχει πρωτεΐνες, αμινοξέα, άμυλο και σάκχαρα, που θα μετατραπούν σε αλκοόλη κατά τη ζύμωση. Ο λυκίσκος τέλος, δίνει στην μπίρα το άρωμα και την χαρακτηριστική πικρή γεύση της.

bigstock Jugs of beer placed on bar cou 92164226

Διατροφική αξία ανά 330 ml (Ένα μεταλλικό κουτάκι)

Ενέργεια: 135 θερμίδες

Πρωτεΐνες: 0,91 γρ.

Υδατάνθρακες: 12,8 γρ.

Λιπαρά: 0

Φυτικές ίνες: 0

Ποιοι πρέπει να την αποφεύγουν

Οι μπίρες έχουν κατά μέσο όρο 5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Yπάρχουν όμως και μπίρες με 0% αλκοόλ. Σε γενικές γραμμές δεν έχουν αντενδείξεις για την υγεία, αντίθετα η κατανάλωσή της ευνοεί τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στα νεφρά (π.χ. νεφρολιθίαση), αφού έχει διουρητικές ιδιότητες.

Δεν πρέπει όμως να καταναλώνεται από όσους έχουν πρόβλημα στο συκώτι, καθώς και από άτομα που έχουν πρόβλημα στο γαστροπεπτικό τους σύστημα (η περιεκτικότητά της σε λυκίσκο, που είναι άπεπτος, και σε διοξείδιο του άνθρακα είναι πολύ πιθανό να τους προκαλέσει ενοχλήσεις).

Επίσης δεν πρέπει να καταναλώνεται καθόλου από αυτούς στους οποίους το έχει απαγορεύσει για οποιονδήποτε λόγο ο γιατρός τους.