Κρίση μέσης ηλικίας: Το τεστ των 6 ερωτήσεων

92

18/7/2016

Ο όρος «κρίση μέσης ηλικίας» παγιώθηκε το 1965 από τον Καναδό ψυχαναλυτή Έλιοτ Ζακ ώστε να περιγράψει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένοι άνθρωποι από την ηλικία των 40 έως την ηλικία των 60 ετών.

Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, μέσα από την αυτοπαρατήρηση ενδέχεται να προκύψουν υπαρξιακά ερωτήματα που αφορούν τη θέση του ανθρώπου στον κόσμο και το σκοπό της ζωής του.

Τα ερωτήματα αυτά είναι συχνά αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης ότι τα χρόνια περνούν ή προκύπτουν λόγω σημαντικών αλλαγών που παρατηρεί το άτομο στην εμφάνισή του. Μπορεί επίσης να οφείλονται σε κάποιο πρόσφατο πρόβλημα υγείας ή στη σταδιακή εξασθένηση των σωματικών δυνάμεων.

«Η κρίση μέσης ηλικίας μπορεί να συμβεί μετά από ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή, όπως όταν μετακομίζει το παιδί από το σπίτι ή όταν το παιδί τελειώνει το πανεπιστήμιο» αναφέρει η Τζένιφερ Γουίκαμ, σύμβουλος του δικτύου υπηρεσιών υγείας Mayo Clinic Health System. Άλλα γεγονότα που μπορεί να πυροδοτήσουν τις ανησυχίες της κρίσης μέσης ηλικίας είναι η μετάβαση σε επόμενη δεκαετία της ζωής ή ο θάνατος ενός γονέα.

bigstock Man under red umbrella overloo 85217426

Η Γουίκαμ τονίζει ότι η κρίση μέσης ηλικίας συνοδεύεται συχνά από έντονο στρες, σύγχυση, δυσφορία ή και κατάθλιψη.

Μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας για να αναγνωρίσετε την κρίση είναι οι εξής:

1. Έχετε παρατηρήσει αλλαγές στις συνήθειες του φαγητού ή του ύπνου; Νιώθετε συνέχεια κούραση;

2. Αισθάνεστε απελπισία; Η στάση σας είναι απαισιόδοξη;

3. Έχετε άγχος, ανησυχία ή νευρικότητα;

4. Έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για δραστηριότητες που παλαιότερα απολαμβάνατε, όπως το σεξ ή κάποιο χόμπι;

5. Κάνετε αυτοκτονικές σκέψεις;

6. Εκδηλώνετε σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο ή πόνους στο σώμα, που δεν αντιμετωπίζονται με τις παραδοσιακές θεραπείες;

Εάν απαντήσατε θετικά στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε ειδικό.

Η Γουίκαμ προτείνει ένα συνδυασμό σωματικής άσκησης, κοινωνικοποίησης και διαλογισμού/γιόγκα σαν ένα πρώτο βήμα διαχείρισης της κρίσης.