Καρκίνος οισοφάγου: Οι δύο παράγοντες που αυξάνουν έως και 48% τον κίνδυνο

51

30/7/2016

 Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, καθώς διηθεί τοπικά και κάνει μετάσταση στους γειτονικούς λεμφαδένες και αλλού.

Διακρίνεται σε δύο τύπους, το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου και το επιθηλιακό καρκίνωμα.

Το αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου σχετίζεται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τον οισοφάγο τύπου Barrett’s.

Το επιθηλιακό καρκίνωμα του οισοφάγου σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωσηαλκοόλ και το κάπνισμα.

Επιστήμονες από το American Institute for Cancer Research (AICR) και το World Cancer Research Fund International (WCRF) έκαναν ανασκόπηση 46 επιστημονικών ερευνών για τον καρκίνο του οισοφάγου, τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και το σωματικό βάρος, που αφορούν 31.000 ασθενείς με οισοφαγικό καρκίνο και εκατομμύρια υγιείς συνομηλίκους τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα περιττά κιλά αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο οισοφαγικού αδενοκαρκινώματος.

bigstock Fat belly Man with overweight 79333570

Ειδικότερα κάθε αύξηση κατά 5 μονάδες του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) αυξάνει 48% την πιθανότητα αυτού του καρκίνου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ακόμη ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο πλακώδους καρκινώματος (τον άλλο τύπο καρκίνου του οισοφάγου).

Η κατανάλωση 10 γραμμαρίων αλκοόλ την ημέρα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισής του κατά 25%. Τα 10 γραμμάρια αλκοόλ αντιστοιχούν περίπου σε ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί.

Σύμφωνα με την Dr. Alice Bender του AICR, «τα αποτελέσματα ενισχύουν την άποψη ότι ο τρόπος ζωής παίζει ισχυρό ρόλο στην πιθανότητα καρκίνου.

Η παχυσαρκία συνδέεται πλέον με 11 τύπους καρκίνου και το αλκοόλ με έξι. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι μπορεί και πρέπει να λάβει σημαντικά μέτρα του τρόπου ζωής για να προστατευθεί».