Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων δε θα τιμήσει τη συμφωνία του Παρισίου για την κλιματική αλλαγή

44

26/7/2016

Οι Φιλιππίνες δεν θα τιμήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, σε ομιλία του.

«Προσπαθείτε να μας καταπνίξετε. Αυτό είναι ηλίθιο, και δεν θα το τιμήσω. Αυτή δεν ήταν η υπογραφή μου», δήλωσε.

Η συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από 195 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, και έχει ως στόχο να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ όταν επικυρωθεί από 55 χώρες που καλύπτουν τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών. Οι Φιλιππίνες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των εκπομπών του κόσμου και δεν έχουν επικυρώσει τη συμφωνία.

Ο Ντουτέρτε δήλωσε ότι ήθελε να επιτεθεί σε έναν πρέσβη στις Φιλιππίνες σε πρόσφατη συνάντηση, όταν τον ρώτησε για τα σχέδια για της χώρας σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία ο Ντουτέρτε έχει χαρακτηρίσει ως «ανοησίες».

Ο Ντουτέρτε κατηγορεί τις δυτικές χώρες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως έφτασαν στο επίπεδο που είναι σήμερα χάρη στην εκβιομηχάνιση, κάτι που δεν έχουν κατορθώσει ακόμα οι Φιλιππίνες, συνεπώς το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης ανήκει στις πιο εξελιγμένες οικονομίες.

Στο παρελθόν ο Ντουτέρτε έχει χαρακτηρίσει υποκριτική την τακτική του ΟΗΕ να απαιτεί από όλες τις χώρες, και όχι μόνο τις μεγάλες οικονομίες, να προβούν σε περικοπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Η συμφωνία του ΟΗΕ ενθαρρύνει επίσης τις χώρες να αναπτύξουν καλύτερες στρατηγικές ανθεκτικότητας στο κλίμα, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για ένα κράτος τόσο ευάλωτο σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι Φιλιππίνες.