Άγνωστο το 90% των ιών στο ανθρώπινο δέρμα

3/11/2015

Από τους χιλιάδες διαφορετικούς ιούς που υπάρχουν στο ανθρώπινο δέρμα, η συντριπτική πλειονότητα δεν έχουν περιγραφεί ως σήμερα από την επιστήμη, αποκαλύπτουν νέες τεχνικές μικροβιολογίας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στη Φιλαδέλφεια μελέτησαν δείγματα που είχαν συλλεχθεί με μπατονέτα από το δέρμα 16 εθελοντών, εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους απομόνωσης ιών και μεθόδους ανάλυσης εξαιρετικά μικρών ποσοτήτων DNA.

Περισσότερο από το 90% του ιικού DNA που βρέθηκε στα δείγματα δεν ταίριαζε με τα γονίδια ιών που έχουν καταχωρηθεί σε βάσεις δεδομένων -με άλλα λόγια, το 90% ήταν αλληλουχίες από άγνωστους ιούς.

Μεταξύ των ιών που προσβάλλουν το ίδιο το ανθρώπινο δέρμα, οι πλέον άφθονοι ήταν οι ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), οι οποίοι προκαλούν τις ενοχλητικές μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Όμως οι ιοί που μολύνουν τα ανθρώπινα κύτταρα φαίνεται πως είναι η μειονότητα: το μεγαλύτερο μέρος του ιικού DNA προερχόταν από βακτηριοφάγους, ή απλά φάγους, ιούς που μολύνουν τα βακτήρια που ζουν στο ανθρώπινο δέρμα.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα στην επιθεώρηση «mBio», οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ακόμα και οι φάγοι μπορεί να επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις προσδίδουν στα βακτήρια ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά ή αυξάνουν την παθογένειά τους.

Η ποικιλία των ιών του δέρματος πρέπει πάντως να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι δείχνει η μελέτη: αρκετοί ιοί περιέχουν RNA και όχι DNA ως γενετικό υλικό, και δεν καλύφθηκαν από τη μεθοδολογία της έρευνας.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑgr
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *