Οι στατίνες ίσως εμποδίζουν τη δράση του αντιγριπικού εμβολίου

31/10/2015

Ο εμβολιασμός εναντίον της γρίπης φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικός στους ανθρώπους οι οποίοι παίρνουν στατίνες για να διατηρούν υπό έλεγχο την χοληστερόλη τους, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι ίσως οι στατίνες διαταράσσουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού να καταπολεμά τη γρίπη, με συνέπεια να απομένουν οι ηλικιωμένοι ευάλωτοι στους ιούς που την προκαλούν.

Οι ερευνητές λένε πως αν αυτό επιβεβαιωθεί σε περαιτέρω μελέτες, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στις συστάσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό των καρδιοπαθών, ώστε να παίρνουν ισχυρότερη δόση του εμβολίου ή να διακόπτουν προσωρινά τις στατίνες όταν είναι να εμβολιαστούν.

Οι νέες μελέτες δημοσιεύονται στην «Επιθεώρηση Λοιμωδών Νοσημάτων» (JID).

Η πρώτη εξέτασε στοιχεία από τον εμβολιασμό την περίοδο 2009-2011 σχεδόν 7.000 εθελοντών, ηλικίας άνω των 64 ετών, από τέσσερις χώρες, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε μετρήσεις των αντισωμάτων στον ιό της γρίπης στο αίμα τους μετά τον εμβολιασμό τους.

Όπως έδειξε η μελέτη, όσοι λάμβαναν στατίνες είχαν λιγότερα αντισώματα, γεγονός που υποδηλώνει ασθενέστερη αντίδραση του ανοσοποιητικού τους στο εμβόλιο.

Η δεύτερη μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Έμορυ, στην Ατλάντα, και εξέτασε στοιχεία από ανθρώπους που εκδήλωσαν γρίπη στη διάρκεια εννέα ετών στις ΗΠΑ – μεταξύ αυτών και 140.000 ατόμων από την πολιτεία της Τζώρτζια.

Το κυριότερο εύρημα της μελέτης αυτής ήταν ότι οι ασθενείς που έπαιρναν στατίνες, παρουσίασαν πιο σοβαρή γρίπη απ’ ό,τι εκείνοι οι οποίοι δεν έπαιρναν.

Αν και τα ευρήματα αυτά μοιάζουν ανησυχητικά, οι ερευνητές λένε πως είναι προκαταρκτικά και, αν δεν επιβεβαιωθούν πρώτα, δεν πρέπει να οδηγήσουν στην οποιαδήποτε αλλαγή στη λήψη στατινών και στον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Ει μη τι άλλο, οι καρδιοπαθείς είναι μία από τις κύριες πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες η γρίπη μπορεί να αποδειχθεί ολέθρια ενώ, από την άλλη πλευρά, οι στατίνες είναι σωτήριες για τους ασθενείς αυτούς, τόνισε ο καθηγητής Πήτερ Βάισμπεργκ, ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς (BHF).

Και συνέχισε: «Δεδομένου, λοιπόν, ότι τα νέα ευρήματα δεν είναι οριστικά, είναι απολύτως απαραίτητο να εξακολουθήσουν οι ασθενείς την αντιλιπιδαιμική αγωγή τους και να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, διότι η έστω και μικρή προστασία από τη γρίπη είναι καλύτερη από το να βρεθεί κανείς απροστάτευτος απέναντί της».

Πηγή: tanea.gr
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *