ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

4/9/2015

Με έργα του Κωνσταντίνου Ξενάκη στην έκθεση “HEL(L)AS! Παντού!” συμμετέχει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στην 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της πόλης (έως 30/9/2015) με θεματικό άξονα τη Μεσόγειο.

Η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου περιλαμβάνει συνολικά 42 αντιπροσωπευτικά έργα του καλλιτέχνη, τα οποία και κατασκεύασε από το 1970 έως και το 2014.

Πηγή έμπνευσης αποτελούν ποικίλα σύμβολα, σημεία και υλικά κατάλοιπα από πολιτισμούς της Μεσογείου, όπως ιδεογράμματα, γραφές, λίθινες στήλες, πήλινες πινακίδες, όστρακα, που αλληλεπιδρούν με σύγχρονα σήματα, χάρτες, βιβλία ή κώδικες.

Εκεί μεταφέρονται εικαστικά σε έργα ζωγραφικής και χαρακτικής, σε τρισδιάστατες κατασκευές στον χώρο, σε περιβάλλοντα ή εγκαταστάσεις και σε ψηφιακούς χώρους.

Με αφορμή την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί ως παράλληλη εκδήλωση, την έκθεση ζωγραφικής του 1ου Νηπιαγωγείου Παλαιοκάστρου, με τίτλο: «Η Ιθάκη του Ξενάκη. Πολύχρωμες περιπλανήσεις στους καμβάδες ενός μεγάλου εικαστικού».

Πρόκειται για ομαδικά έργα νηπίων, εμπνευσμένα από τις δημιουργίες του Κωνσταντίνου Ξενάκη, τα οποία έγιναν με την καθοδήγηση της νηπιαγωγού Μαρίας Κουτσανοπούλου, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (με τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις – Make it New ΙΙΙ»), είναι η τελευταία διοργάνωση του τριμερούς σπονδυλωτού προγράμματος που ξεκίνησε το 2011 με θέμα την Μεσόγειο.

Διοργανώθηκε από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και πραγματοποιείται με την συμμετοχή πέντε μουσείων της Θεσσαλονίκης και άλλων πολιτιστικών φορέων και ιδρυμάτων της πόλης.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *