Το σπανάκι και τα μοναδικά ευεργετικά στοιχεία του

2

7/6/2015

Το σπανάκι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το παντζάρι. Είναι γνωστό για την πλούσια ποσότητα σιδήρου που περιέχει, ωστόσο διαθέτει ακόμα μεγάλες ποσότητες προβιταμίνης Α, βιταμίνης Β9, βιταμίνης Κ, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε και σύνθετα αντιοξειδωτικά ευεργετικά για την υγεία.

Με 23 θερμίδες στα 100 γρ. το σπανάκι είναι από τα λαχανικά τα λιγότερο θερμιδικά. Το βασικό στοιχείο ενέργειας του είναι τα γλυκίδια, καθώς μας παρέχει πολλές πρωτεΐνες για ωμό λαχανικό. Απεναντίας τα λιπίδια που διαθέτει είναι ελάχιστα.

Αποτελεί σημαντική πηγή μετάλλων και μικροθρεπτικών στοιχείων όπως σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό, ψευδάργυρο, ιώδιο, σελήνιο.

Τα φύλλα του είναι πλούσια σε σύνθετα αντιοξειδωτικά όπως λουτεϊνη και ζεαξανθίνη, καροτενοειδή και φερουλικό οξύ.

Οι ίνες του είναι άφθονες και αποτελούν την πλειοψηφία κυτταρινών και ημικυτταρινών.

Η τακτική κατανάλωση αυτού του λαχανικού μπορεί να προστατέψει από τον καρκίνο του μαστού και του οισοφάγου καθώς μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.