Κινδυνεύει η βιοποικιλότητα της Ευρώπης – Θαλάσσια είδη απειλούνται με εξαφάνιση

4

4/6/2015

Το 15% περίπου των πτηνών στην Ε.Ε. καθώς και το 7,5% όλων των θαλάσσιων ειδών ψαριών που διαβιούν σε ευρωπαϊκά ύδατα, απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την «Πράσινη Εβδομάδα»

Η μεγαλύτερη διάσκεψη της Ευρώπης που ασχολείται ειδικά με την περιβαλλοντική πολιτική και αρχίζει τις εργασίες της σήμερα και θα εξετάσει τους λόγους στους οποίους οφείλονται οι τάσεις αυτές, καθώς και τρόπους για την ανάσχεση της μείωσης της βιοποικιλότητας.

Στις εκθέσεις αναφέρεται ότι παρά ορισμένες επιτυχίες σχετικά με τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, ορισμένοι πληθυσμοί ψαριών ήδη μειώνονται εξαιτίας της υπεραλίευσης, της μεταβολής της χρήσης γης, της ρύπανσης, της ανάπτυξης υποδομών και της κλιματικής αλλαγής. Οι καρχαρίες και τα σαλάχια είναι τα πλέον απειλούμενα είδη, με το 40,4% να απειλείται με εξαφάνιση και το 39,7% να αντιμετωπίζει μείωση των πληθυσμών.

Όσον αφορά τα πτηνά, το 13% των 533 ειδών που εξετάστηκαν (67 είδη), είναι απειλούμενα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα εμβληματικά πτηνά όπως η καλημάνα, το σημυδοτσίχλονο και η λεπτομύτα. Όμως, η στοχοθετημένη δράση διατήρησης που ξεκίνησε με τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε., έχει οδηγήσει και σε επιτυχία: 20 είδη που κάποτε ήταν απειλούμενα, κατατάσσονται σήμερα στην κατηγορία των ειδών που προκαλούν τις λιγότερες ανησυχίες, όπως ο αργυροπελεκάνος, η ευρασιατική τουρλίδα, ο τσίφτης, και το κιρκινέζι.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίντεμανς, αρμόδιος για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, υπογράμμισε πως «πρέπει να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης, που αποτελεί την υγεία και τον πλούτο μας – σε αυτήν στηρίζεται τόσο η ποιότητα της ζωής μας όσο και η οικονομία μας».

Πληροφορίες: protothema.gr