Βιταμίνη D και ασβέστιο δεν ανακουφίζουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

2

3/6/2015

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου δεν βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αποφαίνεται νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Maturitas.

Η μελέτη αποτελεί τμήμα της έρευνας Women’s Health Initiative που καταγράφει την υγεία εμμηνοπαυσιακών γυναικών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μελετήθηκαν στοιχεία για περισσότερες από 34.000 γυναίκες, 50-79 ετών, για σχεδόν έξι χρόνια και καταγράφηκαν περισσότερα από 20 εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, όπως εξάψεις, κόπωση, προβλήματα ύπνου και συναισθηματικά προβλήματα.

Οι μισές γυναίκες πήραν καθημερινά συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D και ασβέστιο και οι υπόλοιπες εικονικό σκεύασμα. Ο μέσος αριθμός εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων ήταν όμοιος μεταξύ των δύο ομάδων, δηλαδή κάτι παραπάνω από έξι.

Επίσης και οι δυο ομάδες είχαν όμοια σκορ στις μετρήσεις των προβλημάτων ύπνου, κόπωσης και συναισθηματικής κατάστασης.

«Η μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να βασίζονται στην λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και ασβεστίου για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης», σχολιάζει η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Έριν Λε Μπλανκ του Κέντρου Ερευνών Υγείας «Kaiser Permanente» του Πόρτλαντ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή