Κίνα: Κλείσιμο 1.254 ανθρακωρυχείων για περιβαλλοντικούς λόγους

11/5/2015

Η Κίνα θα κλείσει 1.254 ανθρακωρυχεία μέσα στο 2015, καταργώντας 77,79 εκατομμύρια τόνους παρωχημένης παραγωγής άνθρακα, σύμφωνα με επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση. Η κίνηση αυτή έχει στόχο την περαιτέρω μείωση της τυφλής εξάπλωσης της κινεζικής βιομηχανίας άνθρακα και την προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πέρα από τα αυστηρότερα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, ενεργειακής αποδοτικότητας και ασφάλειας, η Κίνα θα ενθαρρύνει επίσης συγχωνεύσεις και εξαγορές στη βιομηχανία άνθρακα, με σκοπό την κατάργηση παρωχημένης τεχνολογίας και πλεονάζουσας παραγωγής.

Η κατανάλωση άνθρακα αντιστοιχεί περίπου στο 66 τοις εκατό της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της Κίνας, 35 τοις εκατό πάνω από το παγκόσμιο μέσο όρο, και οι Κινέζοι ιθύνοντες σχεδιάζουν το μέλλον λαμβάνοντας επίσης υπ’ όψιν τους μία πιθανή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει την ετήσια κατανάλωση άνθρακα κατά 160 εκατομμύρια τόνους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς και να μειώσει την ενεργειακή ένταση κατά 3,1 τοις εκατό μέσα στο 2015. Η ενεργειακή ένταση ορίζεται ως ο λόγος της ενεργειακής κατανάλωσης προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και εκφράζει ένα ποσοτικό μέτρο της μέσης παραγωγικότητας του ενεργειακού τομέα, άμεσα συγκρίσιμο με τις επιδόσεις άλλων χωρών.

Εξάλλου, δώδεκα από τις 34 επαρχίες της Κίνας, στις οποίες αναλογεί το 44 τοις εκατό της εθνικής κατανάλωσης άνθρακα, έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν μέτρα ελέγχου της παραγωγής άνθρακα, με κύριο στόχο την αντιμετώπιση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Το 2013, το 92 τοις εκατό των κινεζικών πόλεων είχαν υψηλότερη ρύπανση από το εθνικό όριο ασφαλείας, το οποίο αξίζει να σημειωθεί είναι λιγότερο αυστηρό από αυτό που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *