Πρόσθετα τροφίμων ύποπτα για κολίτιδα και παχυσαρκία

1/3/2015

Οι γαλακτωματοποιητές, ουσίες που προστίθενται στα επεξεργασμένα τρόφιμα για να βελτιώσουν την υφή και τη διάρκεια ζωής τους, ενδέχεται να προκαλούν φλεγμονή του εντέρου και μεταβολικές διαταραχές προκαλώντας αλλαγές στα μικρόβια του εντέρου, υποδεικνύει μελέτη σε ποντίκια.

Χρονική σύμπτωση

Όπως επισημαίνουν αμερικανοί και ισραηλινοί ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Nature, η χρήση των γαλακτωματοποιητών στη βιομηχανία τροφίμων συμπίπτει χρονικά με την επιδημία παχυσαρκίας και την αύξηση των κρουσμάτων φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), η οποία προκαλεί διάρροια, κόπωση και πόνο στην κοιλιά. Αυτό αποτελεί ένδειξη, αλλά όχι απόδειξη, ότι οι γαλακτωματοποιητές παίζουν ρόλο σε αυτά τα νοσήματα.

Για να διερευνήσει το θέμα, η ερευνητική ομάδα έβαλε δύο συνήθεις γαλακτωματοποιητές, την καρβοξυμεθυλκυτταρίνη και το πολυσορβικό 80, στο νερό ποντικών που ακολουθούσαν μια στάνταρτ δίαιτα.

Σε ποντίκια που είχαν γενετική προδιάθεση για χρόνια κολίτιδα, ή φλεγμονή τoυ εντέρου, οι γαλακτωματοποιητές αύξησαν τη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων. Παρενέργειες παρατηρήθηκαν όμως και σε ποντίκια που δεν είχαν αυτή την προδιάθεση: αύξηση της κατανάλωσης φαγητού και του σωματικού βάρους, υπεργλυκαιμία και αντίσταση στην ινσουλίνη -όλα συμπτώματα του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου, ένα συνδυασμό διαταραχών που συνδέεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Μεταβολές στο μικροβίωμα του παχέος εντέρου

Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει ασαφής, ωστόσο οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα πειραματόζωα εμφάνισαν μεταβολές στο μικροβίωμα του παχέος εντέρου. Οι γαλακτωματοποιητές φαίνεται ότι ενθαρρύνουν την ανάπτυξη μικροβίων που προκαλούν πιο εύκολα φλεγμονή.

Επιπλέον, τα μικρόβια του εντέρου βρέθηκαν να διαπερνούν το στρώμα βλέννας που προστατεύει το έντερο και να διεισδύουν ανάμεσα στα κύτταρα του εντέρου, προκαλώντας αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και φλεγμονή.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα νέα μελέτη, η οποία θα συγκρίνει ανθρώπους που ακολουθούν την τυπική δυτική διατροφή με εθελοντές που δεν θα καταναλώσουν γαλακτωματοποιητές για αρκετές εβδομάδες.

Πηγή: tovima.gr
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *