Θεσσαλονίκη: Εκπαιδευτικές περιβαλλοντικές δράσεις

27/2/2015

Tη διοργάνωση εκπαιδευτικών περιβαλλοντικών δράσεων με τίτλο «Από Πλαστικό Ποιώ» και τη δημιουργία περιβαλλοντικού εκθέματος ενημερωτικού χαρακτήρα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, στη διάρκεια της 3ης τακτικής συνεδρίασής του σήμερα, Δευτέρα.

Οι δράσεις, οι οποίες έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση πολιτών και μαθητών σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα πλαστικά απορρίμματα, θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Σωματείο Τέχνης «Μορφογέννεσις», από τον Ιανουάριο του 2015 έως τα τέλη Μαΐου 2015.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

1. Πλήρη ενημέρωση των μαθητών για το θέμα, μέσα από ειδικές ολιγόλεπτες παρουσιάσεις και πρακτικές βιωματικές δράσεις ανακάλυψης και μελέτης πεδίου, από αρμόδιους υπαλλήλους του Τμήματος Περιβαλλοντικών Δράσεων και του Τμήματος Ανακύκλωσης.

Για το σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιηθεί επιλεκτικά μέρος του εργαστηριακού εξοπλισμού παρακολούθησης φυσικο-χημικών παραμέτρων του θαλασσινού νερού του Τμήματος Περιβαλλοντικών Δράσεων, συνδυαστικά με ενημερωτικό υλικό τόσο της υπηρεσίας, όσο και του Τμήματος Ανακύκλωσης.

Οι δράσεις θα υλοποιηθούν στο γυάλινο περίπτερο στον Κήπο Εποχών της νέας παραλίας, το οποίο έχει τον κατάλληλο περίβολο για την υλοποίηση των δράσεων και εκτός κτιρίου.

2. Κατασκευή ειδικού εκθέματος από πλαστικά απορρίμματα, στο οποίο θα δοθεί διαδραστικός χαρακτήρας με τη βοήθεια ρομποτικής εφαρμογής.

Οι μαθητές θα συμμετάσχουν στην κατασκευή υπό την επίβλεψη εικαστικών μελών του Σωματείου Τέχνης «Μορφογέννεσις», καθώς και άλλων ομάδων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στην προσπάθεια.

Οι δράσεις θα διαρκέσουν από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Μαΐου και θα οδηγήσουν στην τελική παρουσίαση του ενημερωτικού διαδραστικού πλαστικού εκθέματος, το οποίο θα έχει κινητή μορφή, ώστε να μπορεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης να συμμετέχει με αυτό σε ποικίλες τοπικές ή μη δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Το όνομα του εκθέματος θα προκύψει μέσα από τη διαδικασία δημιουργίας του, ενώ θα αναγράφονται σε αυτό όλες οι ομάδες μαθητών και ομάδων που συμμετείχαν στην κατασκευή του.

Παράλληλα, ο χώρος θα είναι επισκέψιμος για το κοινό σε ημέρες που θα οριστούν, ώστε να συμμετάσχουν και άλλοι πολίτες και ομάδες στα εργαστήρια.

3. Τελική παρουσίαση του εκθέματος και δωρεάν διανομή πάνινων επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών κατά την ετήσια γιορτή του Δήμου Θεσσαλονίκης για το περιβάλλον, το 5ο Greenparty, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *