Χταπόδι κρασάτο

49

14/1/2015

Υλικά

1 κταπόδι περίπου 1 κιλό
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξύδι
2 ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1/2 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι κόκκους μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε το χταπόδι καλά. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με 2 φλιτζάνια νερό και 3 κουταλιές ξύδι. Το βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τρυφερό. Το βγάζουμε και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε και το σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα, το μπαχάρι και το αλατοπίπερο.
Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά , σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να βράσει καλά και μαλακώσει.
Το σερβίρουμε μόνο του για μεζέ [σε αυτή τη περίπτωση το αφήνουμε χωρίς καθόλου υγρά] ή με ζυμαρικό [πένες ή βίδες] ή τις οποίες αφού βράσουμε και στραγγίζουμε τις ανακατεύουμε μέσα στη κατσαρόλα με το χταπόδι ή τέλος το συνοδεύουμε με ένα άσπρο πιλάφι και περιχύνουμε με τη σάλτσα του.