Συζήτηση για τη νόσο Αλτσχάιμερ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

37

13/1/2015

Διακεκριμένοι έλληνες επιστήμονες ανταλλάσσουν τις απόψεις τους για τα «Νέα δεδομένα σχετικά με την παθογένεια και τη θεραπεία της νόσου Alzheimer», την Τρίτη 20 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του κύκλου «Η Επιστήμη στη ζωή μας» του Megaron Plus.

Στη συζήτηση μετέχουν η Ελισάβετ Καπάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Νίκος Σκαρμέας, Επίκουρος Καθηγητής (Αιγινήτειο Νοσοκομείο) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η Μάγδα Τσολάκη, Καθηγήτρια Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η νευρολόγος-ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών (Αθηνών) και ο Σωκράτης Παπαγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Συντονιστής και ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Ευθυμιόπουλος.

Η είσοδος είναι ελεύθερη (με δελτία προτεραιότητας). Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30 μ.μ.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. Η σύνδεση θα είναι εφικτή την ίδια μέρα της εκδήλωσης μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών, καθώς και από αδυναμία ανταπόκρισης στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής. Προσβάλλει το 7% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών και περισσότερο από το 35% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 85 ετών. Οι ασθενείς αδυνατούν προοδευτικά να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινής ζωής και απαιτείται συνεχής και αδιάλειπτη φροντίδα και παρακολούθηση.

Ως εκ τούτου αποτελεί ένα τεράστιο επιστημονικό, ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι ο αριθμός των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να τριπλασιαστεί, τα επόμενα 30 χρόνια, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου της ζωής.

Το 5% περίπου των περιπτώσεων των ασθενών ηλικίας μικρότερης των 65 ετών αποτελούν την κληρονομική μορφή της νόσου που οφείλεται σε μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια. Το 95% των περιπτώσεων εμφανίζεται τυχαία στις οικογένειες και αποτελεί την σποραδική μορφή της νόσου. Σε αυτή την περίπτωση, γενετικές αλλαγές (πολυμορφισμοί) σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες προδιαθέτουν για την εμφάνιση της νόσου.

Ο τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλει σημαντικά, αν όχι στην μη εμφάνιση της νόσου, τουλάχιστον στην καθυστέρηση της εκδήλωσής της.

Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να βοηθήσει στη γρηγορότερη διάγνωσή της αλλά και στην αναπροσαρμογή του τρόπου ζωής για την αποφυγή της. Προς αυτή την κατεύθυνση δραστηριοποιούνται επιστημονικοί φορείς, ιδρύματα αλλά και οι οργανώσεις ασθενών και φροντιστών που υπάρχουν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και λειτουργούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών.