Χανιώτικο Μπουρέκι

61

2/11/2014

Υλικά

5 μεγάλες πατάτες
4 μεγάλα κολοκύθια
250γρ μυζήθρα ή φέτα (τυρί τριμμένο ή λιωμένο με πιρούνι)
1 ποτήρι παρθένο λάδι ελιάς
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κούπα ψιλοκομμένος δυόσμος
1 μεγάλη κούπα γάλα
1 κούπα αλεύρι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε σε λεπτές φέτες τις πατάτες και τα κολοκύθια, σε ξεχωριστά μπολ Ρίχνουμε και στα δύο αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε για λίγο να στραγγίξουν. Τα ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια (όχι μεταξύ τους, παραμένουν πάντα σε διαφορετικά σκεύη) και τα στύβουμε ελαφριά για να στραγγιστεί όσο περισσότερο γίνεται το νερό τους.

Στη συνέχεια τα αλείφουμε με λίγο λάδι και τα πουδράρουμε ελαφρώς με αλεύρι, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους στο ψήσιμο.

Φτιάχνουμε μια φρέσκια σάλτσα ανακατεύοντας τα ντοματάκια με τον δύοσμο. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Λαδώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε ομοιόμορφα την πρώτη στρώση από κολοκύθια, καλύπτοντας τον πάτο του ταψιού ή του πυρέξ που χρησιμοποιούμε.
Ρίχνουμε λίγη από αυτή τη φρέσκια σάλτσα ντομάτας επάνω στα κολοκύθια. Συνεχίζουμε με μία στρώση πατάτες και μετά πάλι σάλτσα ντομάτας. Από πάνω, προσθέτουμε όλη την ποσότητα του τριμμένου τυριού.  Συνεχίζουμε: τώρα είναι πλέον γνωστό και απλό: άλλη μία στρώση κολοκύθια – σάλτσα ντομάτας – πατάτες – ξανά σάλτσα ντομάτας.
Σε μπολ, χτυπάμε με αναδευτήρα την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας μαζί με τρεις κουταλιές της σούπας αλεύρι, το γάλα και το λάδι, για να φτιάξουμε έναν αραιό χυλό.

Περιχύνουμε το ταψί με τη σως, προσέχοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια του φαγητού. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, για τελευταία φορά.
Ψήνουμε το μπουρέκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 95 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά από πάνω.