«Φακελάκι» 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο στην Υγεία ΕΛΛΑΔΑ

78

6/11/2014

Άλλα τόσα χρήματα χάνονται από την κακοδιαχείριση και την αδιαφάνεια

Πολύτιμοι πόροι καταλήγουν σε τσέπες επιτήδειων ή πετιούνται από το παράθυρο, την ώρα που η κρίση έχει διαλύσει τις αντοχές κάθε ελληνικού νοικοκυριού. Η εφαρμογή ενός και μόνο μέτρου, δηλαδή της εφαρμογής οδηγιών στους γιατρούς για το πώς πρέπει να δίνουν παραπεμπτικά για εξετάσεις, μείωσε την υπέρβαση στον ΕΟΠΥΥ κατά 15 εκατομμύρια ευρώ σε έναν μήνα.«Το 30% των χρημάτων που διατίθενται κάθε χρόνο για την Υγεία θεωρούνται χαμένα», σχολίασε χθες ο Πολ Λίνκε, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη διαφθορά στον χώρο της Υγείας (EHFCN), με αφορμή το 10ο συνέδριο του Δικτύου, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Στη χώρα μας η συνολική δαπάνη Υγείας ανέρχεται στα 17 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι άτυπες πληρωμές και η κακοδιαχείριση κοστίζουν ετησίως πάνω από 5 δισ., εκ των οποίων τα 2,5 δισ. υπολογίζεται ότι είναι ποσά που πηγαίνουν για «φακελάκια». Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των συνταγών είναι ίδιος με την Ισπανία, η οποία έχει πενταπλάσιο πληθυσμό, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους».

«Η προκλητή ζήτηση υπηρεσιών Υγείας και η κατάχρηση των κανόνων παροχής υπηρεσιών αποτελούν τα βασικότερα προβλήματα διαφθοράς», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός. Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι το έλλειμμα θεσμικού πλαισίου και στη συνέχεια οι έλεγχοι: «Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα των ποινών, οι οποίες λειτουργούν συχνά ως κίνητρο, καθώς τα πρόστιμα είναι μικρότερα από το όφελος που προκύπτει από την απάτη».

Λύση θεωρείται η απομάκρυνση των παρόχων από τη διοίκηση και η διεκπεραίωση όλης της διαδικασίας μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων.