Σουφλέ με σπανάκι και τυριά

59

7/11/2014

Υλικά:

Για 2-3 μερίδες

  • 3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, συν έξτρα για επάλειψη του πυρέξ
  • 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο τριμμένο τυρί παρμεζάνα, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι γάλα ζεστό
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
  • χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 4 πολύ μεγάλοι κρόκοι αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί Cheddar
  • 1 πακέτο κατεψυγμένο σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 5 μεγάλα ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο

 

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βουτυρώνουμε το εσωτερικό ενός πυρέξ (15 έως 20 εκατοστά σε διάμετρο x 9 εκατοστά βαθύ) και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με παρμεζάνα.
  1. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Με μια ξύλινη κουτάλα, προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, χτυπάμε ελαφρά μέσα το ζεστό γάλα, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι καγιέν, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι μαύρο πιπέρι. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, για ένα λεπτό, μέχρι να γίνει λείο και πυκνό.
  1. Μακριά από την θερμότητα, αλλά ενώ είναι ακόμη ζεστό, ανακατέψτε μέσα τους κρόκους των αβγών. Ανακατέψτε το Cheddar, την παρμεζάνα και το σπανάκι και μεταφέρετε τα σε ένα μεγάλο μπολ.
  1. Βάλτε τα ασπράδια των αυγών, το κρεμόριο και μια πρέζα αλάτι στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ. Χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα για ένα λεπτό, σε μέτρια ταχύτητα για ένα λεπτό, στη συνέχεια,  σε υψηλή ταχύτητα έως ότου γίνει σταθερό με γυαλιστερές κορυφές.
  1. Χτυπάμε το ένα τέταρτο του μείγματος των ασπράδια στη σάλτσα τυριών και έπειτα το υπόλοιπο. Ρίχνουμε το μείγμα στο έτοιμο πυρέξ, στη συνέχεια λειαίνουμε την κορυφή. Σχεδιάστε ένα μεγάλο κύκλο στην κορυφή με τη σπάτουλα και τοποθετήστε το στη μέση του φούρνου. Γυρίστε τη θερμοκρασία στους 190°C. Ψήστε για 30 έως 35 λεπτά. Μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Σερβίρετε αμέσως.