Ο πληθυσμός των πτηνών στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 421 εκατομμύρια τα τελευταία 30 χρόνια

52

5/11/2014

Στην Ευρώπη ζουν σήμερα 421 εκατομμύρια λιγότερα πτηνά σε σχέση με πριν τρεις δεκαετίες και οι τρέχουσες περιβαλλοντικές πολιτικές καθιστούν την κατάσταση μη βιώσιμη για αρκετά κοινά είδη, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα.

Η κατακόρυφη πληθυσμιακή πτώση των πτηνών οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και στην απώλεια ή καταστροφή των βιοτόπων τους. Οι επιστήμονες υπολόγισαν τις απώλειες των πληθυσμών των πτηνών αναλύοντας δεδομένα για 144 είδη πτηνών από 25 χώρες της Ευρώπης.

«Πρόκειται για την τελευταία προειδοποίηση για τα πουλιά σε όλη την Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρα ότι ο τρόπος που διαχειριζόμαστε το περιβάλλον δεν αρκεί για να προστατεύσει πολλά από τα πιο γνωστά είδη πτηνών», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ρίτσαρντ Γκρέγκορι της Βασιλικής Υπηρεσίας για την Προστασία των Πτηνών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η έρευνα αποκάλυψε πως περίπου το 90 τοις εκατό της μείωσης σημειώθηκε στα πιο κοινά είδη πτηνών, όπως τα σπουργίτια, οι πέρδικες, οι κορυδαλλοί και τα ψαρόνια. Αντίθετα, ο πληθυσμός ορισμένων σπανιότερων πτηνών αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, πιθανόν χάρις στις οργανωμένες προσπάθειες για την προστασία τους και τη θεσμοθέτηση σχετικών νομικών πλαισίων.

«Η απώλεια των κοινών ειδών πτηνών μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβλαβής για την ανθρώπινη κοινωνία», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ίνγκερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Έξετερ.