Βορίδης: Χρονιά επενδύσεων για τον τομέα της Υγείας το 2015

49

5/11/2014

Σε χρονιά επενδύσεων και για τον τομέα της Υγείας αναμένεται να εξελιχθεί το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη. Μιλώντας, σήμερα, στο συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Πολιτική» ο υπουργός υπογράμμισε ότι «αρχίζει να ενδυναμώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον και στην Υγεία, καθώς έχει πλέον επέλθει ισορροπία στον χώρο, έπειτα από μια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή».

Αναφερόμενος στην επίτευξη αυτής της ισορροπίας έφερε το παράδειγμα της συνταγογράφησης, τονίζοντας ότι «οι γιατροί, με πρώτους τους καρδιολόγους, έχουν αλλάξει τη συνταγογράφηση τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά». Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ήδη κατά τους δύο μήνες εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων για τη συνταγογράφηση, αυξήθηκε από 19% στο 24% η χρήση γενοσήμων.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό των δαπανών ως επιβεβλημένες, «καθώς είχαμε φτάσει να έχουμε πέντε φορές περισσότερες μαγνητικές τομογραφίες απ’ όσες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «ήταν σημαντικό ώστε να υπάρξει αξιόπιστο περιβάλλον για ανάπτυξη, να διορθωθούν όλα αυτά. Τον πρώτο μήνα εφαρμογής των παρεμβάσεων στη συνταγογράφηση εξετάσεων, μειώθηκε κατά 45% ο αριθμός τους».

Για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το 2015, παραμένοντας στα 2 δισ. ευρώ, όπως και για το 2014, και κατέστησε σαφές ότι «η προσαρμογή θα συνεχιστεί και στις δαπάνες των νοσοκομείων, όπου από 1,6 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί για φέτος, θα πρέπει να πάμε στα 1,450 δισ. ευρώ το 2015». Αξίζει να σημειωθεί ότι, την μείωση των 150 εκατ. ευρώ στη λειτουργία των νοσοκομείων για τον 2015 είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατροτεχνολογίας.

«Αν δεν ρυθμιστούν οι στρεβλώσεις, δεν είναι εφικτή η ανάπτυξη. ο υπουργός Υγείας δεν είναι ούτε υπουργός Οικονομικών, ούτε υπουργός Ανάπτυξης, καθώς θέτει ως προτεραιότητά του τον ασθενή με την ιδιότητα και του ασφαλισμένου», κατέληξε ο κ.Βορίδης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ