Τα »Καφέ Πολυγλωσσίας» συνεχίζονται στην Θεσσαλονίκη

56

17/10/2014

Στα ΚαΦέ της Πολυγλωσσίας απαντώνται διαφορετικές φωνές και τις γλωσσικές διαδρομές της πόλης, μπλέκονται ήχοι και λέξεις, οι συμμετέχοντες ζουν τη μουσική, μοιράζονται τους προβληματισμούς γύρω από την εκπαίδευση όλων μας σε έναν κόσμο αλλαγών συμμετέχοντας σε βιωματικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Σε συνέχεια της ήδη μεγάλης επιτυχίας των ΚαΦέ της Πολυγλωσσίας που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του διεθνή ελληνογαλλικού φορέα διάδρασης Interaction Internationale Adelphopoiisi και της Ερευνητικής Ομάδας Εκπαιδευτικής Πολυγλωσσίας ΔιΕπαφή στα πλαίσια της Γιορτής «Θεσσαλονίκη – Πολύγλωττη Πόλις 2013-14» του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα Σάββατα 18 και 25 Οκτωβρίου στο Café Burlesque (Σκρα 10, 2ο στενό πίσω από το Ιερό της Αγ. Σοφίας) από τις 11.00 το πρωΐ έως αργά το βράδυ υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για τις εξης δραστηριότητες, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Συνοπτικό πρόγραμμα:

11:00 – 13:00 «Αφύπνιση στις Γλώσσες και τους Πολιτισμούς»
13:00 – 14.30 «Ο λαγός του Ό,τι νά” ναι»
16:00 – 17.00 «Πολυγλωσσικό εργαστήριο για παιδιά»
17:00 – 18:30 «Τα ΚαΦέ της Πολυγλωσσίας»
18:30 – 19:15 «Πολυγλωσσικές αφηγήσεις. Αφηγήσεις παραμυθιών από διαφορετικές χώρες»
19:30 – 21:30 «Εργαστήριο Ρυθμολογίας και αυτοσχεδιασμού»
21:30 – 22:30 Moυσική Διάδραση «DUO* Nikos Touliatos | Natassa Mare»

Αναλυτικά:

A. 11:00-13:00:… πλαισιώνουμε θεωρητικά, συζητάμε και ευαισθητοποιούμαστε στην παιδαγωγική καινοτομία «Αφύπνιση στις Γλώσσες και τους Πολιτισμούς».

Πρόκειται για εισαγωγικό σεμινάριο που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους φοιτητές σχετικά με την ανάπτυξη της δεξιότητας του ανθρώπου να μιλάει, να καταλαβαίνει και να επικοινωνεί σε διάφορες γλώσσες και κώδικες επικοινωνίας. Η πολυγλωσσική δεξιότητα του ανθρώπου βοηθάει γενικότερα στην μαθησιακή ικανότητα του παιδιού και στην ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη.

*Το σεμινάριο περιλαμβάνει πολυγλωσσικό εργαστήριο για παιδιά το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 16:00.

Μαζί μας η Dr. Αργυρώ Μουμτζίδου,
Ειδική επιστήμονας σε θέματα Πολυγλωσσίας και Διδακτολογίας Γλωσσών-Πολιτισμών, Εκδότρια του «Synergies du Sud-Est européen», Πρόεδρος του Διεθνούς Ελληνογαλλικού Φορέα «Interaction internationale – Adelphopoiisi», Επιστημ. Υπεύθυνη της Ομάδας Έρευνας Εκπαιδευτικής Πολυγλωσσίας «ΔιΕπαφή», Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ HERACLES για την Ελλάδα και τη ΝοτιοΑνατολική Ευρώπη, Παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών σε θέματα Πολυγλωσσίας και επαφής Γλωσσών-Πολιτισμών. (βλ. Βιογραφικό σημείωμα που ακολουθεί)

Β. 13:00-14.30 … συμμετέχουμε στο βιωματικό εργαστήριο ανάγνωσης του
παιδικού βιβλίου « Ο λαγός του Ό,τι νά” ναι ».

Παραμύθι – Ήχος, λέξη, κείμενο. Διαβάζουμε παίζοντας με το παραμύθι. Ένας πρωτότυπος αυτοσχεδιασμός λέξεων και μία εισαγωγή στην ελεύθερη έκφραση που προκύπτει από την ελεύθερη σκέψη. Παίζουμε με τα παιδιά και χτίζουμε το γλωσσικό και μουσικό μας περιβάλλον αυτοσχεδιάζοντας με τις λέξεις, τα ηχοχρώματα, τους ήχους που παράγει η φυσική μας δραστηριότητα στο χώρο.

Μαζί μας η Νατάσσα Μάρε,
Μουσικός, ερμηνεύτρια – αυτοσχεδιάστρια, συγγραφέας, Ιδρυτικό Μέλος του Διεθνούς Ελληνογαλλικού Φορέα «Interaction Ιnternationale – Adelphopoiisi», καλλιτεχνική διευθύντρια του StarClassic Radio και παραγωγός του ραδιοφώνου (βλ. Βιογραφικό σημείωμα που ακολουθεί)

• 14:30 – 15:30 Διάλειμμα

Γ. 16:00 – 17:00 … Πολυγλωσσικό εργαστήριο για παιδιά

Παίζουμε με τα παιδιά και ανακαλύπτουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές στις γλώσσες και τις διαφορετικές κουλτούρες.

Δ. 17:00 – 19:00 … Τα ΚαΦέ της Πολυγλωσσίας.

Παίζοντας γύρω από μία κούπα καφέ. Κάθε τραπέζι αποτελεί γνωριμία με μία γλώσσα. Aκολουθώντας την Ευρωπαϊκή παράδοση και την εναλλακτική εκμάθηση των γλωσσών (tandem) ευαισθητοποιούμαστε στη γλώσσα του πλησίον μας. Μοιραζόμαστε τα δικά μας ακούσματα, μαθαίνουμε για τα κοινά και διαφορετικά των γλωσσών. Προσκεκλημένοι φυσικοί ομιλητές γνωστών και λιγότερο γνωστών γλωσσών.

Φιλοξενούμενη στο πρώτο αυτό καφέ η Action Art/ Εικαστική Δράση με την αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση σε Πολυγλωσσικές Αφηγήσεις παραμυθιών από διαφορετικές χώρες. (βλ. Βιογραφικό σημείωμα που ακολουθεί)

Η Ροδάνθη Δημητρέση σε συνεργασία με φυσικούς αφηγητές θα αφηγηθούν παραμύθια που έφεραν μαζί τους από τη χώρα τους. Η προφορική αφήγηση παραμυθιών που μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά μέσα από τον προφορικό λόγο μεταφέροντας τον πλούτο της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, θα ζωντανέψει χώρες μακρινές, χώρες κοντινές, χώρες μαγικές για να ταξιδέψουν μικροί και μεγάλοι.

E. 19:30 – 21:30 … Σεμινάριο – Εργαστήριο Ρυθμολογίας και αυτοσχεδιασμού. Ο αυτοσχεδιασμός σε όλες του τις εκδοχές από απόλυτα ελεύθερος μέχρι απόλυτα ελεγχόμενος. Μαθαίνουμε και κατανοούμε με τον καλύτερο τρόπο την ελεύθερη ρυθμική αγωγή του κόσμου που μας περιβάλλει. Γνωρίζουμε τη μουσική του κόσμου και ακούσματα πρωτοποριακά που πιθανόν να μην έχουμε ακούσει ποτέ μέχρι σήμερα και συνδυάζουμε αυτές τις μουσικές με πεζά κείμενα και με ποίηση.

Το εργαστήριο απευθύνεται αφ΄ενός σε μουσικούς, χορευτές, ηθοποιούς, φοιτητές Ωδείων, Μουσικών και Δραματικών Σχολών και αφ΄ετέρου σε όλους όσους δε σχετίζονται καθόλου με το χώρο των τεχνών αλλά επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, τη μουσική γενικότερα και την ελεύθερη έκφραση.

Μαζί μας ο διεθνώς αναγνωρισμένος έλληνας κρουστός Νίκος Τουλιάτος. (βλ. Βιογραφικό σημείωμα που ακολουθεί)

Ζ. 21:30 … DUO * Nikos Touliatos | Natassa Mare
Μουσική διάδραση ελεύθερου αυτοσχεδιασμού από τους δύο σπουδαίους περφόρμερς.

Οι μουσικοί σε έναν απρόβλεπτο, ανατρεπτικό ηχητικό διάλογο ανάμεσα στη φωνή, τα κρουστά και τους ήχους που προέρχονται από τη χρήση του χώρου και των αντικειμένων που τον απαρτίζουν. Τραγούδια μα και ελεύθεροι αυτοσχεδιασμοί από τους δύο εξαίρετους μουσικούς που η δουλειά τους έχει παρουσιαστεί σε μεγάλες διοργανώσεις και φεστιβάλ με πιο πρόσφατη την παρουσίασή τους στο ΜΜΘ.

Στόχος:
Γιορτάζουμε την πόλη μας, γιορτάζουμε τον κόσμο.

• Το πρόγραμμα της ημέρας είναι ανοιχτό προς όλους. Απευθύνεται σε γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, φοιτητές και κάθε ενεργό πολίτη που επιθυμεί να συμμετέχει σε δράσεις διαπολιτισμού και να διευρύνει τους ορίζοντές του.
• To πρόγραμμα του Σαββάτου 25 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί στις 18.
• Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές από το διεθνή ελληνογαλλικό φορέα Interaction Internationale Adelphopoiisi.

Κόστος συμμετοχής:
Κατηγορίες εισιτηρίων:
Α” Ενότητα δραστηριοτήτων 11:00 – 14:30  5€
Β” Ενότητα δραστηριοτήτων 16:00 – 19:00  5€
Γ” Ενότητα δραστηριοτήτων 19:30 – 23:30  5€
Γενική είσοδος για το σύνολο των δράσεων 10€ | Φοιτητές και Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας 8€ Για τα παιδιά η είσοδος ελεύθερη (μέχρι 10 ετών)
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την κάτωθι φόρμα επικοινωνίας:

ΟΝΟΜΑ:
ΕΠΩΝΥΜΟ:
ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ:
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ (προαιρετικό):
* Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητος.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής από Δευτέρα – Παρασκευή, 11.00 – 14.00 στα τηλέφωνα 2310 23805 & 6985 710484
Διεύθυνση έργου:
Αργυρώ Μουμτζίδου, Νατάσσα Μάρε μουμτζίδου

Με την υποστήριξη:
1. του Διεθνούς Φορέα Interaction Internationale Adelphopoiisi
2. της Ερευνητικής Ομάδας Εκπαιδευτικής Πολυγλωσσίας ΔιΕπαφή
3. του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού StarClassic Radio (starclassic.gr)
4. του Εκδοτικού Οίκου Enalia Mare καθώς και
5. της Action Art / Εικαστική Δράση

* Info:
Τα ΚαΦέ της Πολυγλωσσίας
18 & 25 Οκτωβρίου 2014
Café Burlesque
Σκρα 10 (2ο στενό πίσω από το Ιερό της Αγίας Σοφίας)
Από τις 11 π.μ. έως αργά το βράδυ …
Κατηγορίες εισιτηρίων: Α” Ζώνη δραστηριοτήτων 11:00 – 14:30  5€, Β” Ζώνη δραστηριοτήτων 16:00 – 19:00  5€, Γ” Ζώνη δραστηριοτήτων 19:30 – 23:30  5€ Γενική είσοδος για το σύνολο των δράσεων 10€ | Φοιτητές και Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας 8€ Για τα παιδιά η είσοδος ελεύθερη (μέχρι 10 ετών)