Στα σύνορα της Ελλάδας ο Εμπολα – Εκτακτη σύσκεψη στο Υπ. Υγείας

14

10\10\2014

Εκτακτη σύσκεψη συγκαλεί σήμερα η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, στο Υπουργείο Υγείας μετά και το ύποπτο κρούσμα Έμπολα που διαπιστώθηκε στα Σκόπια.

Συσκέψεις γίνονται καθημερινά στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Όπως πληροφορούμαστε στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν επιστήμονες από το ΚΕΕΛΠΝΟ και θα εξεταστούν εκ νέου τα προληπτικά μέτρα που έχουν ήδη σχεδιαστεί και θα εφαρμοστούν σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος.

Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές υγειονομικές αρχές έχουν λάβει όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος και πρόσθεσε πως εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθεί η άσκηση ετοιμότητας.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, ως πρώτο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση περιστατικού που πιθανώς έχει προσβληθεί από τον ιό Εμπολα έχει οριστεί το «Αμαλία Φλέμιγκ». Ως εργαστήριο για τη διερεύνηση κλινικών δειγμάτων ορίστηκε το εργαστήριο Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ. Ειδικοί αλγόριθμοι έχουν εκπονηθεί για τη διαχείριση περιστατικών στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο κ. Βορίδης διαβεβαιώνει ότι η χώρα μας έχει συμμορφωθεί με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και έχουν εκδοθεί σχετικές οδηγίες.

Ομάδες ειδικών βρίσκονται καθημερινά στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΕΠΥ και συμμετέχουν σε τηλεδιασκέψεις με στελέχη του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ειδικών Λοιμώξεων (ECDC). Η εκτίμηση των επιδημιολόγων είναι πως ο κίνδυνος εμφάνισης κρούσματος στη χώρα μας είναι μικρός αλλά υπαρκτός.

Η απειλή του φονικού παρουσιάστηκε χθες να προσεγγίζει επικίνδυνα και την Ελλάδα, καθώς είχαμε το πρώτο πιθανό κρούσμα στα γειτονικά μας Σκόπια.

Ενας 58χρονος Βρετανός τουρίστας απεβίωσε χθες σε νοσοκομείο της πόλης των Σκοπίων, παρουσιάζοντας συμπτώματα (πυρετό, εσωτερική αιμορραγία κ.ά.) που ταιριάζουν σε αυτά του Εμπολα.