Σημαντική βελτίωση της ψωρίασης πετυχαίνει η σεκουκινουμάμπη

62

23/10/2014

Καθαρό δέρμα ανεξαρτήτως της βαρύτητας της νόσου κατά την έναρξη της θεραπείας πετυχαίνει η θεραπεία με σεκουκινουμάμπη στους πάσχοντες από ψωρίαση, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Συγκεκριμένα, οι νέες αναλύσεις των μελετών Φάσης ΙΙΙ, έδειξαν ότι η θεραπεία με σεκουκινουμάμπη 300mg είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερα ποσοστά καθαρού έως σχεδόν καθαρού δέρματος κατά την Εβδομάδα 12, ανεξαρτήτως από τη βαρύτητα της ψωρίασης των ασθενών. Η επίτευξη καθαρού δέρματος διατηρήθηκε σε ασθενείς με ψωρίαση κατά τη διάρκεια ενός έτους θεραπείας. Επίσης, σημαντική θετική σχέση παρατηρήθηκε μεταξύ της επίτευξης καθαρού έως σχεδόν καθαρού δέρματος με σεκουκινουμάμπη, και της ποιότητας ζωής των ασθενών με ψωρίαση.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν εκ νέου τις σημαντικά καλύτερες ανταποκρίσεις που παρατηρούνται στη δημοσιευμένη μελέτη FIXTURE, όπου η σεκουκινουμάμπη παρουσίασε υπεροχή σε σχέση με την ετανερσέπτη.

Η ψωρίαση κατά πλάκας χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες δερματικές βλάβες μεγάλου πάχους, που ονομάζονται πλάκες, και προκαλούν κνησμό, απολέπιση και πόνο. Το 10-30% των ατόμων αναπτύσσουν αρθρίτιδα, που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις. Η επίδραση της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής των ασθενών είναι παρόμοια με τον καρκίνο, την καρδιοπάθεια, την αρθρίτιδα, το διαβήτη τύπου 2 και την κατάθλιψη. Τα επώδυνα συμπτώματα περιορίζουν την ικανότητα των ασθενών να ασχολούνται με καθημερινές δραστηριότητες και επηρεάζουν τις κοινωνικές τους σχέσεις.

Η σεκουκινουμάμπη είναι η πρώτη θεραπεία που στοχεύει εκλεκτικά την IL-17A και πρόσφατα έλαβε θετική γνωμοδότηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για έγκριση ως θεραπεία της μέτριας-σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας. Η τελική απόφαση για την έγκριση της σεκουκινουμάμπης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αναμένεται στις αρχές του 2015.