Σε κρίσιμη κατάσταση ο πρώτος ασθενής με Έμπολα στις ΗΠΑ

120

1/10/2014

Ένας άντρας ο οποίος έφυγε από τη Λιβερία στις 19 Σεπτεμβρίου για να επισκεφθεί συγγενείς του στο Τέξας, επιβεβαιώθηκε ότι πάσχει από αιμορραγικό πυρετό από τον ιό Έμπολα.

Ο άντρας αυτός, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Ντάλας, είναι ο πρώτος άνθρωπος που αρρωσταίνει σε χώρα εκτός αφρικανικής ηπείρου, έχοντας φτάσει σε αυτήν μέρες πριν εκδηλώσει συμπτώματα.

Καθώς η νόσος εξαπλωνόταν στη Δυτική Αφρική, πολλοί ειδικοί στη δημόσια υγεία έλεγαν ότι ήταν θέμα χρόνου έως ότου φτάσει ο ιός στις ΗΠΑ, όπου τα νοσοκομεία και το υπουργείο Υγείας κάθε πολιτείας είχαν μπει προ καιρού σε ετοιμότητα.

Στους μήνες που έχουν μεσολαβήσει από την άνοιξη, όταν ενημερώθηκε η διεθνής ιατρική κοινότητα για την παρούσα επιδημία του Έμπολα, έως τώρα, υπήρξαν αρκετοί λάθος συναγερμοί για πιθανά κρούσματα επί αμερικανικού εδάφους. Αυτή τη φορά ο συναγερμός ήταν αληθινός.

Ο άντρας δεν ήταν άρρωστος στη διάρκεια της πτήσης, ούτε τις πρώτες ημέρες που έφτασε στο Τέξας, είπαν σε συνέντευξη Τύπου οι επικεφαλής των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Παρουσίασε τα συμπτώματα της νόσου στις 24 Σεπτεμβρίου, πήγε για πρώτη φορά στο νοσοκομείο δύο ημέρες αργότερα αλλά οι γιατροί που τον εξέτασαν δεν υποψιάστηκαν κάτι, και τελικά εισήχθη στο Νοσοκομείο Texas Health Presbyterian στις 28 Σεπτεμβρίου, οπότε και μπήκε σε απομόνωση.

Η παρουσία του ιού στο αίμα του επιβεβαιώθηκε χθες.

Οι υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ αναζητούν ήδη όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του από τη στιγμή που αρρώστησε. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τα μέλη της οικογένειάς του, που θεωρείται πιθανό ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί, και οι υγειονομικοί που ενεπλάκησαν στην φροντίδα του τις δύο φορές που πήγε στο νοσοκομείο.

Οι άνθρωποι αυτοί θα ελέγχονται καθημερινά για συμπτώματα του ιού έως ότου περάσουν 21 ημέρες, οι οποίες αντιστοιχούν στην πλήρη περίοδο επωάσεώς του (κυμαίνεται από 2 έως 21 ημέρες), παρότι οι περισσότεροι ασθενείς εκδηλώνουν συμπτώματα μέσα σε 8-10 ημέρες.

Εάν κάποιος από αυτούς παρουσιάσει πυρετό ή άλλα ύποπτα συμπτώματα, θα μπει στην απομόνωση και θα ελεγχθεί για τον ιό. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα παραμείνει στην απομόνωση και θα υποβληθεί σε θεραπεία, ενώ θα αναζητηθούν οι δικές τους επαφές – και η παρακολούθηση θα ξαναρχίσει και θα επαναληφθεί έως ότου πάψουν να υπάρχουν νέα κρούσματα.

Χαρακτηρίζοντας τη μέθοδο αυτή «δοκιμασμένη και αποτελεσματική», ο επικεφαλής των CDC δρ Τόμας Φρίντεν είπε πως «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα σταματήσουμε τον Έμπολα στην έναρξή του».

Ο δρ Φρίντεν και οι συνάδελφοί του αρνήθηκαν να δώσουν πληροφορίες για τον άντρα. Είπαν μόνο ότι δεν είναι εργαζόμενος στην Υγεία και πως δεν έχει ιδέα πως μολύνθηκε.

Ο Έμπολα εξακολουθεί την επέλασή του σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουϊνέα. Μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί 6.553 κρούσματα, μεταξύ των οποίων 3.083 νεκροί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πηγή : Web Only