Σειρά βιωματικών σεμιναρίων φιλαναγνωσίας στην κεντρική δημοτική βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

93

15/10/2014

Ο χώρος Ψυχολογία – Τέχνη σας καλεί σε Open Day αφιερωμένο στην Phototherapy, την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014,ώρα 17:00 με τίτλο «το εγώ είναι προζύμι». Κατόπιν της παρουσίασης τόσο της συγκεκριμένης προσέγγισης, όσο και του προγράμματος που θα υλοποιηθεί στον χώρο της εκπαιδευτικής εταιρείας «Ψυχολογία – Τέχνη», θα ακολουθήσει ένας κύκλος συναντήσεων υλοποίησης του προγράμματος.

Δημιουργώντας συνειρμούς με την φράση του καταξιωμένου καλλιτέχνη Λουκά Σαμαρά ¨το εγώ είναι προζύμι» ειδικοί στα γνωστικά πεδία της φωτογραφίας και της art-therapy θα συντονίσουν ένα εικαστικό ταξίδι στην αυτογνωσία.

Πρόκειται για έναν κύκλο συναντήσεων /εργαστηρίων με στόχο την ανάπτυξη ενός γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου φωτογραφίας και ¨εαυτού¨. Να φέρουν σε επαφή όσους ενδιαφέρονται με την σύνδεση τη σωματική, διανοητική ή συναισθηματική κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε μια φωτογραφία, είτε συνειδητά ή ασυνείδητα. Τοποθετούμε τους εαυτούς μας σε σχέση με αυτό που βλέπουμε, στο πλαίσιο των δικών μας εμπειριών. Τυχόν ανταπόκριση, αποδοχή ή απόρριψη, αυτού που συναντάμε στη φωτογραφία και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την αντίληψή μας για τον κόσμο! Αν ταυτιζόμαστε με τους χαρακτήρες που περιέχονται σε αυτές ή δημιουργούμε τη δική μας εκδοχή της ιστορίας για το ποιοι είμαστε…

Θα αποτελείται από 12 συναντήσεις σε 3 στάδια:
-Το πρώτο στάδιο θα αφορά τη γνωριμία με διάφορες τεχνικές της φωτογραφίας μέσα από θεωρία και ασκήσεις.
-Το δεύτερο είναι η επεξεργασία φωτογραφιών ως μέσω έκφρασης, επικοινωνίας και εξερεύνησης του εαυτού
1)» Ομιλούμενες εικόνες». Η θεραπευτική χρήση της φωτογραφίας στην Ψυχοθεραπεία και την επεξεργασία του τραύματος.
2)Το αυτοπορτρέτο ως » θεραπεία εαυτού». Το αυτοπορτρέτο στην εποχή της ψηφιακής αναπαράστασης.
3)Το φωτογραφικό γενεόγραμμα και η χρήση του στην Οικογενειακή Θεραπεία.
4)Φωτογραφία και Art Therapy. Η φωτογραφία μέσα από το προίσμα της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας ως μέσο έκφρασης.
5) H θεραπευτική χρήση της φωτογραφίας στις Κοινότητες, ως μέσο ενσωμάτωσης διαφορετικών ομάδων.

Το τελευταίο στάδιο του project θα ολοκληρωθεί στο εκθεσιακό αποτέλεσμα από τα εικαστικά/φωτογραφικά έργα που θα προκύψουν από το πρόγραμμα.

Εισηγητές είναι οι:
 Στέργιος Καράβατος , Φωτογράφος, – Επιμελητής & Εκπαιδευτής στο χώρο της φωτογραφίας,
Ηρακλής Παπαιωάννου , Επιμελητής Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης / Μελετητής φωτογραφίας
 Νίoβη Σταυροπούλου, ψυχολόγος, φωτογράφος ,Αrt-therapist,
 Έλενα Τονικίδη, ψυχολόγος, εικαστικός-Αrt-therapist

Σχετικά με την εταιρεία «Ψυχολογία-Τέχνη»
Η «Ψυχολογία – Τέχνη» είναι μια Επιστημονική, μη Kερδοσκοπική εταιρεία που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, και έχει ως βασικό σκοπό την υλοποίηση ενεργειών και η ευαισθητοποίηση της κοινότητας πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας, η ψυχοκοινωνική στήριξη, η ανάπτυξη δημιουργικών δράσεων, η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και η προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και η προβολή της δημιουργικότητας των ατόμων με ψυχική διαταραχή. Επίσης, στα αντικείμενα της εταιρείας συγκαταλέγονται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης, τα οποία παρέχονται μέσα από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης, που εκπροσωπείται από την εταιρεία βάσει αναγνωρισμένων κριτηρίων σύμφωνα με τα Διεθνή ισχύοντα με την Ελληνική Νομοθεσία, και σε συνεργασία με φορείς διεθνούς ανάγνωρισης και πιστοποίησης.