Πώς επιδρά η μουσική στην κύηση

64

20/10/2014

Η μουσική έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στην αντιμετώπιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων σε ένα ευρύ φάσμα των ιατρικών ειδικοτήτων. Χαρακτηριστικά, χρησιμοποιήθηκε για τη ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, για τη μεγαλύτερη άνεση της ασθενούς κατά την διαδικασία της κολποσκόπησης, την επιδίωξη ευνοϊκών ευρημάτων κατά την εκτέλεση NST κ.λπ.

Επίσης, εντυπωσιακά ήταν τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι τα συναισθήματα έντονης ευχαρίστησης που προκαλούνται από τη μουσική μπορεί να οδηγήσουν σε απελευθέρωση ντοπαμίνης.

Σε πρόσφατη έρευνα φάνηκε ότι, η προσεκτικά επιλεγμένη μουσική που αντιστοιχεί στις ιδιαίτερες προτιμήσεις της ασθενούς μπορεί να προσφέρει έναν ανέξοδο και αποτελεσματικό τρόπο για την ελάττωση του άγχους των εγκύων γυναικών που βρίσκονται με κύηση υψηλού κινδύνου. Παρόμοια, η μουσική υποστηρίχτηκε ότι αποτελεί μια σχεδόν αναντικατάστατη μέθοδο στην προεγχειρητική προετοιμασία της εγκύου γυναίκας πριν από την καισαρική τομή.

H μουσική φάνηκε ότι έχει αντιαγχωτική επίδραση και επέτρεψε την ελάττωση της ποσότητας των χορηγούμενων αναλγητικών φαρμάκων στις έγκυες γυναίκες κατά 1,5 έως 2 φορές, ελαττώνοντας έτσι τις δυσμενείς φαρμακολογικές επιδράσεις προς το έμβρυο.

Επιπλέον, η μουσική φάνηκε να ελαττώνει τη διάρκεια του τοκετού και την παραμονή της γυναίκας στο νοσοκομείο.

Γενικότερα, δημιουργεί καλύτερες συνθήκες κατά την πορεία της κύησης και να αυξάνει τον ουδό του πόνου, βελτιώνοντας τις λειτουργικές, ορμονικές, και ψυχοσυναισθηματικές καταστάσεις των εγκύων γυναικών. Τέλος, φάνηκε να προσφέρει στη φυσιολογικότερη πορεία του τοκετού, τον ατραυματικό τοκετό και να κάνει τη μητρότητα ευτυχέστερη και ασφαλέστερη.

Πηγή: Άρθρο του Πέτρου Νικολαϊδη, γυναικολόγου-μαιευτήρα και συνεργάτη του doctoranytime.gr στην σελίδα ivfforums.gr