Πιέσεις για εμβολιασμούς γιατρών

156

15/10/2014

Όποιος αρνείται πρέπει να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση

Πιο αυστηρό πλαίσιο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό γιατρών και νοσηλευτών θέτει φέτος το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό των επαγγελματιών υγείας που εμβολιάζονται.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε χθες στις υγειονομικές αρχές ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, κάθε ένας που αρνείται τον εμβολιασμό, γιατρός, νοσηλευτής ή άλλος εργαζόμενος θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλει στον νοσηλευτή Επιτήρησης Λοιμώξεων του νοσοκομείου του υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δεσμεύεται ότι, παρά τις συστάσεις που έλαβε, δεν δέχεται να εμβολιαστεί για δικούς του λόγους, αναφέρει η «Καθημερινή».

Από την πλευρά τους τα νοσοκομεία θα πρέπει να διευκολύνουν τους εργαζόμενους στον εμβολιασμό, όπως να υπάρχει κινητό συνεργείο εμβολιασμού που θα περνάει από όλα τα τμήματα και τις κλινικές δύο φορές την εβδομάδα, αλλά και να διοργανώσουν ενημερωτικές εκδηλώσεις για το προσωπικό. Έως τις 7 Ιανουαρίου τα νοσοκομεία οφείλουν να ενημερώσουν το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων σχετικά με τον αριθμό των εμβολιασθέντων.

Πέρσι, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, μόλις το 5% του υγειονομικού προσωπικού έκανε το εμβόλιο ενάντια στην εποχική γρίπη, όταν ο στόχος του ΠΟΥ είναι το σχετικό ποσοστό να φτάσει το 75%.