Ο χρόνιος πόνος είναι αναγνωρισμένη νόσος

17

6/10/2014

νας στους πέντε Ευρωπαίους υποφέρει από χρόνιο πόνο, ενώ στο 30% των περιπτώσεων ο πόνος είναι έντονος και καθημερινός. Προκειμένου να διεκδικήσουν την ποιότητα ζωής και τη θεραπεία από τον χρόνιο πόνο, Επιστημονικές Εταιρείες και Εταιρείες Ασθενών με Χρόνιο Πόνο ίδρυσαν πρόσφατα την Ευρωπαϊκή Συμμαχία απέναντι στον Πόνο (European League Against Pain- EULAP).

Ο χρόνιος πόνος είναι νόσος και ως νόσος έχει αναγνωριστεί από τις 28 χώρες της ΕΕ, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήδη από το 2001. Στην Ελλάδα υπάρχει πλήρης απουσία καταγραφής ασθενών με χρόνιο καλοήθη ή καρκινικό πόνο. Προκειμένου να καταγραφούν οι ασθενείς με χρόνιο πόνο στην Ελλάδα, η Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α), η οποία είναι ιδρυτικό μέλος της EULAP, προχωρά στη δημιουργία Ειδικού Μητρώου Ασθενών με Πόνο.

“Φιλοδοξούμε, το Ειδικό Μητρώο Ασθενών με Πόνο να αποτελεί ένα δυναμικό, διαδραστικό και εύχρηστο διαδικτυακό εργαλείο, το οποίο να απευθύνεται στο σύνολο των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Θεραπείας του Χρόνιου Πόνου στην Ελλάδα. Οι στόχοι του μητρώου θα είναι: για τον κάθε ασθενή, η λήψη της βέλτιστης θεραπείας. Για την ιατρική κοινότητα, η λήψη από κάθε θεράποντα γιατρό, επικαιροποιημένων πληροφοριών που θα υποστηρίζουν τη σωστή κλινική διαχείριση των ασθενών. Για την κοινωνία, η επίτευξη της βέλτιστης ανταποδοτικότητας στο σύστημα υγείας, με την καλύτερη παροχή υπηρεσιών και τη μείωση μη απαραίτητων εξόδων” ανέφερε η πρόεδρος της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α και διευθύντρια της Α΄ Αναισθησιολογικής Κλινικής, Κέντρου πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας στο Αρεταίειο Αθηνά Βαδαλούκα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε μετά τη λήξη του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής, που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμπάκα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο κάθε πόνος, ανάλογα με το είδος του, χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση. Ήδη, η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. έχει συγγράψει τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον νευροπαθητικό πόνο ενώ συμμετέχει στη σύνταξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τα διάφορα είδη πόνου.

“Το 8-10% των πόνων από τους οποίους ταλαιπωρούνται οι Ευρωπαίοι είναι νευροπαθητικοί πόνοι. Το 40% των πόνων στους καρκινοπαθείς είναι νευροπαθητικοί πόνοι. Το 37% των πόνων από οσφυαλγία και το 80% των πόνων μετά από θωρακοτομή είναι νευροπαθητικοί. Τα χαρακτηριστικά του νευροπαθητικού πόνου είναι πόνος στο πόδι, αίσθηση σαν τρύπημα από βελόνα και σαν να χτυπάει ηλεκτρικό ρεύμα, μούδιασμα και φαγούρα. Τα νέα διαγνωστικά και φαρμακευτικά εργαλεία που παρέχει πλέον η επιστήμη, μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε, γρήγορα, σωστή διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία και να βελτιώσουμε έτσι την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά και να συμβάλλουμε στη μείωση της επιβάρυνσης των δαπανών υγείας. Για παράδειγμα, η χρήση των συνοδών αναλγητικών, δηλαδή φαρμάκων που η κύρια ένδειξη είναι άλλη και όχι η αναλγησία, αλλά που για συγκεκριμένες νόσους είναι ισχυρά αναλγητικά (αντιεπιληπτικά, αντικαταθλιπτικά, τοπικά επιθέματα κ.λπ.) θεωρούνται φάρμακα πρώτης γραμμής για το νευροπαθητικό πόνο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με φαρμακοοικονομική μελέτη, η χορήγηση πρεγκαμπαλίνης σε ασθενείς με χρόνιο νευροπαθητικό πόνο, παρά το σχετικά μεγαλύτερο κόστος της αγωγής, τελικά συμφέρει οικονομικά, βελτιώνοντας τον πόνο, αυξάνοντας την παραγωγικότητα, εμποδίζοντας την κατάθλιψη και την κοινωνική απόσυρση του ασθενούς” πρόσθεσε η κ. Βαδαλούκα.

Όσο πιο νωρίς αντιμετωπιστεί ο πόνος με φαρμακευτική αγωγή, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα. “Στον ασθενή με χρόνιο πόνο που θα πάρει αγωγή μέσα στο πρώτο πεντάμηνο, η επιτυχία είναι 80%, ενώ το ποσοστό επιτυχίας είναι πολύ μικρότερο, αν ο ασθενής ζητήσει θεραπεία μετά από 6-7 χρόνια. Όσο πιο νωρίς αρχίζει η θεραπεία, τόσο καλύτερη είναι η θεραπευτική απάντηση” ανέφερε, από την πλευρά της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και Θεραπείας Πόνου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννα Σιαφάκα, αντιπρόεδρος της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.

Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων στη διάθεση οπιοειδών στη χώρα μας και στη διασφάλισης της πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες του, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται πιλοτικό πρόγραμμα παροχής δωρεάν κατ’ οίκον νοσηλείας σε ασθενείς εντός της Αττικής και καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση πόρων ώστε να διευρυνθεί.

Να σημειωθεί ότι το φετινό μήνυμα των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρας Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας (11 Οκτωβρίου 2014) είναι: “Ποιος νοιάζεται; Εμείς!”.

“Εμείς, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι φροντιστές και οι προσωπικοί βοηθοί, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι εθελοντές και οι ψυχολόγοι, που συγκροτούμενοι σε διεπιστημονικές ομάδες, δίνουμε τον εαυτό μας στην επίπονη μάχη των ασθενών με χρόνιες κι από πολλές απόψεις επώδυνες νόσους. Υπολογίζεται ότι το επιστημονικό προσωπικό ξεπερνά τους 400.000 παγκοσμίως, οι εθελοντές τα 1,2 εκατομμύρια, οι οικογενειακοί φροντιστές τα 9 εκατομμύρια ενώ υπάρχουν πάνω από 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι που ασχολούνται γενικά με την παροχή Παρηγορικής Φροντίδας. Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α θα περάσει το μήνυμα αυτό στην Ελλάδα, μέσα από ενημερωτική καμπάνια. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, οι αντίστοιχοι αριθμοί δεν είναι ικανοποιητικοί καθώς ούτε οι άνθρωποι ούτε οι δομές επαρκούν για τη σωστή αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που επιφέρουν οι χρόνιες επώδυνες καταληκτικές νόσοι” επεσήμανε η κ. Βαδαλούκα