Νόμος σκούπα για τους γιατρούς και το ΕΣΥ

131

15/10/2014

Μονιμοποιήσεις 2.500 γιατρών

Κυρώσεις και πρόστιμα για όσους υπερσυνταγογραφούν στον ΕΟΠΥΥ, που θα κυμαίνονται από 500 έως 5.000 ευρώ, μονιμοποιήσεις 2.500 γιατρών και παράταση θητείας για επικουρικούς γιατρούς, φέρνει πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες από τον αρμόδιο υπουργό, Μάκη Βορίδη, σύμφωνα με το Έθνος. Με το πολυνομοσχέδιο έρχονται, επίσης, σημαντικές αλλαγές στο σύστημα των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον τελικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, προβλέπονται:

-Τέσσερις εφημερίες το μήνα για κάθε γιατρό που εργάζεται στο ΕΣΥ.
-Κατάργηση της ανώτατης μηνιαίας αποζημίωσης για τις εφημερίες και κατάργηση των πρόσθετων εφημεριών.
-Ωράριο επτά ωρών, το οποίο θα είναι συνεχές, πρωινό και θα έχει πενθήμερη διάρκεια.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις που αποβλέπουν στην κάλυψη των κενών που υπάρχουν στις δομές, κυρίως των νησιών. Γι΄αυτό το λόγο παρατείνεται κατά ένα έτος η θητεία των επικουρικών γιατρών.

Απαγορεύεται επίσης η πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων μέσω Διαδικτύου και ποινικοποιείται η διάθεση σκευασμάτων τα οποία πρέπει να διατίθενται μόνο από φαρμακεία και με συνταγή γιατρού. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ότι οι διακινούμενες ποσότητες πλαστών φαρμάκων έχουν αυξηθεί πάνω από 1.000% την τελευταία δεκαετία.