Νέο τεστ για έγκαιρη και ακριβή διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών

102

16/10/2014

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα ανέπτυξε ένα νέο διαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο τωνωοθηκών, που θα βοηθήσει τους γιατρούς να ξεχωρίζουν έγκαιρα και καλύτερα τουςκαλοήθεις από τους κακοήθεις όγκους και να επιλέγουν μια πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Επίσης αρκετές γυναίκες δεν θα χρειάζεται πια να κάνουν αφαίρεση ωοθηκών χωρίς λόγο.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία και το Βέλγιο, με επικεφαλής τον καθηγητή Τομ Μπερντου Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικόιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι τοτεστ, με την ονομασία ADNEX, έχει μεγάλη ακρίβεια στη διάγνωση των διαφορετικών τύπωνόγκων (σε ποιό στάδιο βρίσκεται ο καθένας, αν είναι μεταστατικός κ.λπ.)

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο πιο επιθετικός γυναικολογικός καρκίνος, καθώς μόνο το40% των ασθενών επιβιώνουν πέντε χρόνια μετά την αρχική διάγνωση.

Αν η διάγνωση γίνειστα πρώτα – πρώτα στάδια της νόσου, το ποσοστό επιβίωσης αυξάνει στο 90%, αν όμωςγίνει σε προχωρημένο στάδιο, η επιβίωση στην πενταετία δεν ξεπερνά το 22%.

Έτσι, η επιτυχής θεραπεία του ωοθηκικού καρκίνου εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τοπόσο ακριβής θα είναι η έγκαιρη διάγνωση του όγκου, πράγμα συχνά δύσκολο. Αρκετάσυμπτώματα, όπως φούσκωμα ή πόνος στην κοιλία, μπορεί να οφείλονται σε άλλες κοινέςαιτίες.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, πολλές γυναίκες με καρκίνο δεν στέλνονται έγκαιρα γιαχειρουργική επέμβαση ή, αντίθετα, κάποιες με αβλαβή όγκο μπορεί να υποστούν μια σοβαρήαλλά περιττή επέμβαση, π.χ. αφαίρεση ωοθήκης, χωρίς κάτι τέτοιο να χρειάζεται.
Η νέα διαγνωστική μέθοδος -που είναι έτοιμη για άμεση κλινική εφαρμογή- συνδυ
άζεικλινικά στοιχεία του ασθενούς, ένα τεστ αίματος και υπέρηχο. Ο βαθμός ακρίβειας τηςδιάγνωσης εκφράζεται ως ποσοστό για κάθε περιστατικό. Οι γιατροί μπορούν ναχρησιμοποιήσουν το τεστ online, καθώς και μέσω μιας σχετικής εφαρμογής για «έξυπνο»κινητό τηλέφωνο (στη διεύθυνση www.iotagroup.org/adnexmodel).
«Προς το παρόν, ο τρόπος που αξιολογούμε τις γυναίκες με κύστες στην ωοθήκη γιατυχόν παρουσία καρκίνου και η επιλογή θεραπείας δεν έχουν ακρίβεια. Η νέα τεχνικήταξινόμησης των ωοθηκικών όγκων μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να πάρουν τις σωστέςαποφάσεις, πράγμα που θα βελτιώσει την έκβαση των περιπτώσεων γυναικών με καρκίνο.Επίσης θα μειώσει την πιθανότητα γυναίκες με κάθε είδους κύστη να υποστούν υπερβολική ήπεριττή θεραπεία, η οποία μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στη γονιμότητά τους», δήλωσεο Τομ Μπερν.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν το τεστ μελετώντας στοιχεία για 3.500 ασθενείς από δέκαευρωπαϊκές χώρες, διερευνώντας ποιές πληροφορίες ήσαν πιο χρήσιμες για τη διάγνωση πριναπό την χειρουργική επέμβαση. Στη συνέχεια, έλεγξαν την αξιοπιστία του τεστ σε άλλες2.400 ασθενείς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ