Μετρώντας την υγεία με… μεζούρα

100

1/10/2014

Οι περισσότεροι από εμάς υπερεκτιμούμε πόσο μπορεί να… «επεκταθεί» η περιφέρεια της μέσης μας, προτού ενδεχομένως έχει αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς μας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι γυναίκες, των οποίων η περιφέρεια της μέσης ξεπερνά τα 81 εκατοστά, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για τους άντρες είναι τα 93 εκατοστά.

Κι όμως, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάνω από το 40% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η «κοιλίτσα» τους έχει περιθώριο να… φουσκώσει κι άλλο προτού αποβεί επικίνδυνη για την υγεία τους. Επιπλέον, ένα 20% πιστεύει ότι μπορεί να «τη γλιτώσει» ακόμη και με περιφέρεια μέσης 101 εκατοστών για τους άντρες και 89 εκατοστών για τις γυναίκες.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών ασθενειών βρίσκεται στον… πάτο των ανησυχιών σχετικά με την υγεία στην πλειοψηφία των ανθρώπων, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του British Heart Foundation που έγινε σε 2.000 ανθρώπους, μόλις το 2% των Βρετανών ανησυχεί ότι θα εμφανίσει κάποια καρδιακή ασθένεια, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 33% για την εμφάνιση άνοιας, στο 29% για το φόβο εμφάνισης καρκίνου και στο 6% για τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού.

Επιπλέον, παρότι οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακών ασθενειών, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή, στην ουσία δε γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά στην πραγματικότητα.