Μεταμόσχευσαν με επιτυχία «νεκρές» καρδιές σε τρεις ασθενείς

85

24/10/2014

Αυστραλοί επιστήμονες κατόρθωσαν να μεταμοσχεύσουν με επιτυχία «νεκρές» καρδιές σε τρεις ασθενείς του Νοσοκομείου St Vincent’s, στο Σύδνεϋ.

Η μέθοδος που επινόησαν περιγράφεται ως «εκπληκτική» και μπορεί να αυξήσει κατά 30% τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων καρδιάς που αυτή τη στιγμή διενεργούνται.

Και αυτό, διότι έως τώρα τα μεταμοσχευτικά κέντρα μπορούσαν να μεταμοσχεύσουν μόνο καρδιές από δότες που ήταν μεν εγκεφαλικά νεκροί, αλλά οι καρδιές τους παρέμεναν σε λειτουργία χάρη στα μηχανήματα.

Όμως οι επιστήμονες από τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς & Πνευμόνων του St Vincent’s ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εντός του νοσοκομείου ότι μεταμόσχευσαν με επιτυχία καρδιές οι οποίες είχαν πάψει να κτυπούν για 20 λεπτά.

Οι μεταμοσχεύσεις έγιναν σε τρεις πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια. Οι δύο από αυτούς βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας και παραβρέθηκαν στη συνέντευξη. Ο τρίτος, ο οποίος μεταμοσχεύθηκε πολύ πρόσφατα, νοσηλεύεται ακόμα στην εντατική.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο καρδιολόγος και διευθυντής της Μονάδας δρ Peter MacDonald, οι καρδιές των δοτών τοποθετήθηκαν αρχικώς σε μία φορητή κονσόλα.

Η κονσόλα περιείχε ένα ειδικό υγρό συντήρησης, το οποίο επινοήθηκε από επιστήμονες του St Vincent’s και του Καρδιολογικού Ερευνητικού Ιδρύματος Victor Chang.

Οι καρδιές βυθίστηκαν σε αυτό το υγρό και στη συνέχεια συνδέθηκαν με ένα αποστειρωμένο κύκλωμα για να ανακτήσουν την παλμική λειτουργία τους και να διατηρηθούν ζεστές.

Η σύνδεση αυτή διατηρήθηκε για τέσσερις ώρες πριν από τις μεταμοσχεύσεις, ούτως ώστε να αξιολογήσουν οι γιατροί την «συμπεριφορά» κάθε καρδιάς έπειτα από την επανεκκίνησή της και να εξακριβώσουν εάν είναι κατάλληλη για μεταμόσχευση ή όχι.

Ο καρδιοθωρακοχειρουργός δρ Kumud Dhital που πραγματοποίησε τις μεταμοσχεύσεις είπε ότι «πήδηξε στον αέρα» μόλις είδε την πρώτη καρδιά να κτυπάει στο στήθος της γυναίκας που την έλαβε, προσθέτοντας πως η μεταμόσχευση έγινε εφικτή χάρη στη νέα τεχνολογία.

«Η εκπληκτική επινόηση του υλικού συντήρησης και η τεχνολογία με την οποία συνδέεται, συντηρώντας την καρδιά, επαναφέροντάς την και ελέγχοντας την λειτουργία της, κατέστησε εφικτό αυτό το επίτευγμα», είπε.

Οι ασθενείς

Η πρώτη ασθενής που υποβλήθηκε στην επέμβαση ήταν η 57χρονη Μισέλ Γκρίμπιλας από το Σύδνεϋ, η οποία έπασχε από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και χειρουργήθηκε πριν από δύο μήνες.

«Είμαι ένας άλλος άνθρωπος», είπε στη συνέντευξη Τύπου. «Αισθάνονται σαν να ξανάγινα 40 χρόνων. Είμαι πάρα πολύ τυχερή».

Ο δεύτερος ασθενής, ο 43χρονος Γιαν Ντάμεν, που επίσης έπασχε από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, χειρουργήθηκε πριν από 15 ημέρες και ακόμα αναρρώνει στο νοσοκομείο.

«Αισθάνομαι εκπληκτικά και ανυπομονώ να επιστρέψω στη ζωή μου και στα τρία μου παιδιά», είπε. Και πρόσθεσε πως δεν παύει να σκέπτεται τον δότη της καρδιάς. «Αν δεν υπήρχε, δεν θα βρισκόμουν εδώ σήμερα», είπε.

Πηγή : Web Only