Καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις προμηθειών

146

2/10/2014

Με απευθείας αναθέσεις, χωρίς να προκηρύσσουν διαγωνισμούς, προμηθεύονται υλικά και προϊόντα τα δημόσια νοσοκομεία! Με «άλλοθι» το Παρατηρητήριο Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας αγνοούν όλες τις νομοθετικές διατάξεις για τις προμήθειες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Την ίδια στιγμή, το Παρατηρητήριο Τιμών λειτουργεί ως «διατιμητήριο», αφού δεν αξιολογεί τα προϊόντα και εξισώνει όλες τις τιμές προς τα κάτω διευκολύνοντας την προώθηση υλικών αμφιβόλου ποιότητας χωρίς τεχνική αξιολόγηση, κάτι που μακροπρόθεσμα εκτινάσσει τις συνολικές δαπάνες Υγείας, αφού τα περιστατικά παραμένουν αδιάγνωστα, δεν παρέχεται η απαραίτητη πρόληψη και τελικά η θεραπεία στοιχίζει πολύ περισσότερο.

Τις παραπάνω καταγγελίες έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) κ. Παύλος Αρναούτης σε συνέδριο (HealthWorld 2014). Όπως είπε, «η πάγια θέση μας είναι ότι όλες οι προμήθειες, εκτός αποδεδειγμένα έκτακτων και απρόβλεπτων περιστάσεων, πρέπει να γίνονται μέσω Δημόσιων Μειοδοτικών Διαγωνισμών.

Στο Παρατηρητήριο Τιμών πρέπει να καταγράφονται οι τιμές των τεχνικά αξιολογημένων Ιατροτεχνολογικών και in vitro διαγνωστικών προϊόντων, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του Μητρώου Ιατροτεχνολογικών προϊόντων του ΕΚΑΠΤΥ (Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία) που επιτρέπει την πραγματική «παρατήρηση» της αγοράς και όχι την ποδηγέτησή της. Έτσι εξασφαλίζεται η ευρεία συμμετοχή εταιρειών που οδηγεί στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού και η τεχνική αξιολόγηση των προϊόντων και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών.

Βιωσιμότητα 
Ο κ. Αρναούτης τόνισε την ανάγκη διασφάλισης της βιώσιμης λειτουργίας της βιομηχανίας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού καθώς αποτελεί παράγοντα για επιστημονική πρόοδο, οικονομική ανάπτυξη, επενδύσεις στον χώρο της Υγείας, αλλά και για την καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Βιοϊατρικής Τεχνολογίας επενδύει ετησίως 7% – 12% των εσόδων της σε έρευνα και τεχνολογία, για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, ενώ σημάδι καινοτομίας αποτελεί το γεγονός ότι το 2012 καταχωρίσθηκαν πάνω από 10 χιλιάδες ευρεσιτεχνίες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, περισσότερες και απ’ ό,τι στον κλάδο της τεχνολογίας των ηλεκτρολογικών υλικών και των επικοινωνιών.

Σχετικά με το όφελος που προσφέρει ο ιατροτεχνολογικός κλάδος ανέφερε ότι «πέρα από την καλύτερη ποιότητα ζωής, μέσω της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, της θεραπείας και της αποκατάστασης νοσημάτων και επιπλοκών υγείας, αναγνωρίζεται ότι οι ετήσιες δαπάνες γι’ αυτά τα προϊόντα αποτελούν έναν μοχλό ανάπτυξης. Στο όφελος της επένδυσης προστίθεται και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, αφού στις ευρωπαϊκές εταιρείες Ιατρικής Τεχνολογίας απασχολούνται πάνω από 500.000 άτομα».

Pεπορτάζ Της Ελένης Πετροπούλου