Επιστήμονες αποκατέστησαν τη μνήμη ασθενών με Αλτσχάιμερ

107

4/10/2014

Αμερικανοί επιστήμονες κατόρθωσαν να αντιστρέψουν την απώλεια μνήμης ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο θεραπευτικό πρωτόκολλο που αποτελείται από 36 διαφορετικές παρεμβάσεις.

Η σχετική μελέτη είναι μικρή – συμμετείχαν μόλις 10 ασθενείς. Ωστόσο οι 9 από αυτούς επέδειξαν βελτίωση της μνήμης μέσα σε 3 έως 6 μήνες από τη στιγμή που άρχισαν να εφαρμόζουν το θεραπευτικό πρόγραμμα που τους συνέστησαν οι γιατροί.

Η ακολούθησή του δεν ήταν διόλου εύκολη. Ουδείς κατόρθωσε να τηρήσει κατά γράμμα το πρωτόκολλο, που συμπεριλάμβανε συγκεκριμένες αλλαγές στη διατροφή, διέγερση του εγκεφάλου, ασκήσεις, μέτρα βελτίωσης του ύπνου, λήψη φαρμάκων, λήψη βιταμινών και άλλες μεθόδους που επηρεάζουν τη χημεία του εγκεφάλου.

Ωστόσο όλοι οι ασθενείς είχαν διαγνωστεί με νόσο Αλτσχάιμερ και είχαν απώλεια μνήμης εξαιτίας της και μονάχα ο ένας που είχε την πιο προχωρημένη μορφή δεν βελτιώθηκε.

Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι μία μέθοδος, όσο δύσκολη και περίπλοκη κι αν είναι, ενδεχομένως μπορεί να αντιστρέψει την απώλεια μνήμης. Και οι ερευνητές λένε «ενδεχομένως» διότι τα ευρήματά τους πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερες μελέτες, για να θεωρηθούν οριστικά.

Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «Aging», έξι από τους 10 ασθενείς είχαν πάψει να εργάζονται ή αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα στην εργασία τους εξαιτίας της απώλειας μνήμης.

Με το θεραπευτικό πρωτόκολλο, όμως, παρουσίασαν τέτοια βελτίωση, ώστε επέστρεψαν στην εργασία τους ή την συνεχίζουν με σαφώς καλύτερη αποδοτικότητα.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιλ Μπρέντεσεν, καθηγητής Νευρολογίας και διευθυντής του Προγράμματος Νόσου Αλτσχάιμερ του UCLA, ελπίζει ότι τα ευρήματα αυτά θα ανοίξουν τον δρόμο για την πρώτη αποτελεσματική θεραπεία εναντίον της νόσου.

Η νόσος Αλτσχάιμερ πρωτοπεριγράφηκε το 1906, αλλά παρά τις δεκαετίες ερευνών που μεσολάβησαν δεν έχει βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης.

«Μόνο την τελευταία δεκαετία διεξήχθησαν εκατοντάδες κλινικές μελέτες, που κόστισαν συνολικά πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αλλά δεν οδήγησαν σε κάποια θεραπεία που να σταματά την εξέλιξη της νόσου», δήλωσε ο δρ Μπρέντεσεν.

«Αυτό ίσως σημαίνει ότι θα πρέπει να την προσεγγίσουμε με συνδυασμένες θεραπείες, αντί να αναζητάμε ένα μεμονωμένο φάρμακο.

»Αυτό ακριβώς έγινε με πολλά άλλα χρόνια νοσήματα, όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν δραματικά οι επιβιώσεις των ασθενών και σε πολλές περιπτώσεις να επέλθει η ίαση».

Και συνέχισε: «Τα υπάρχοντα φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ επηρεάζουν ένα συγκεκριμένο στόχο το καθένα, αλλά η ασθένεια είναι πιο πολύπλοκη από αυτό.

»Φαντασθείτε πως μία ταράτσα έχει 36 τρύπες απ’ όπου μπαίνει στο σπίτι νερό και ο γιατρός ρίχνει φάρμακο μόνο στη μία. Αυτή η τρύπα μπορεί να κλείσει αν το φάρμακο είναι καλό, αλλά οι υπόλοιπες 35 θα εξακολουθήσουν να έχουν διαρροή και έτσι το σπίτι δεν θα γλιτώσει την πλημμύρα.

»Κάπως έτσι είναι το Αλτσχάιμερ και υπό αυτό το πρίσμα σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε την συνδυασμένη προσέγγιση που χορηγήσαμε στους ασθενείς μας».

Η θεραπεία που συνέστησαν ο δρ Μπρέντεσεν και οι συνεργάτες του σε κάθε ασθενή ήταν διαφορετική, καθώς για να την καταρτίσουν τούς υπέβαλλαν έναν-έναν σε λεπτομερείς εξετάσεις, ώστε να βρουν ποιες μέθοδοι ταίριαζαν καλύτερα στην δική τους περίπτωση.

Το κύριο παράπονο των εθελοντών αφορούσε τις αλλαγές στην διατροφή και τον τρόπο ζωής που έπρεπε να κάνουν, καθώς και το ότι καθημερινά έπρεπε να παίρνουν πολλά χάπια.

Ωστόσο με την ακολούθηση του συνδυασμένου θεραπευτικού πρωτοκόλλου βελτιώθηκαν και πολλές άλλες παράμετροι της υγείας τους, ενώ όσοι είχαν περιττά κιλά κατόρθωσαν να θέσουν υπό έλεγχο το σωματικό βάρος τους.

«Το καλό με τη μέθοδό μας είναι ότι ακόμα και οι “παρενέργειές” της είναι προς όφελος των ασθενών», είπε χαρακτηριστικά ο δρ Μπρέντεσεν.

Αλλά κατέληξε λέγοντας πως μπορεί όλ’ αυτά να είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγάλες, καλά σχεδιασμένες μελέτες.

Πηγή : Web Only