Δοκιμή μη επανδρωμένων μέσων σε επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης

88

22/10/2014

Δοκιμή της χρήσης μη επανδρωμένων μέσων σε Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε σενάριο ευρείας δασικής πυρκαγιάς με πιθανές ανθρώπινες απώλειες στο πλαίσιο του Ευρωπαικού ερευνητικού έργου DARIUS

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η δοκιμασία θα πραγματοποιηθεί σε ελεγχόμενο χώρο της περιοχής Αλυκές Αναβύσσου την Πέμπτη 23/10/2014 παρουσία των Ελληνικών Αρχών Ασφάλειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των συντελεστών του ερευνητικού προγράμματος.

Το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου DARIUS, θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στην περιοχή Αλυκές Αναβύσσου και ώρα 09:30-15:30, άσκηση πεδίου και επίδειξη των αποτελεσμάτων της μέχρι σήμερα συλλογικής ερευνητικής προσπάθειας από δημόσιους, ιδιωτικούς και ακαδημαϊκούς φορείς εννέα κρατών – μελών της ΕΕ, για την αξιοποίηση της τεχνολογίας των μη επανδρωμένων συστημάτων σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης.

Σκοπός του ερευνητικού έργου DARIUS είναι να διαμορφωθεί το κατάλληλο τεχνολογικό πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα κοινής χρήσης και αξιοποίησης σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης, καινοτόμων τεχνολογικών μέσων και πόρων που παράγονται από διαφορετικούς κατασκευαστές και ανήκουν σε διαφορετικές Υπηρεσίες και Φορείς, τα οποία μπορούν να γίνονται αμοιβαία διαθέσιμα από γειτονικά κράτη σε διασυνοριακές κρίσιμες ανάγκες.

Στο πλαίσιο του σεναρίου της άσκησης και της επίδειξης των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων, μη επανδρωμένα εναέρια και επίγεια οχήματα θα ανιχνεύσουν εστίες πυρκαγιάς, θα εντοπίσουν άτομα εγκλωβισμένα στην πυρκαγιά και θα μεταφέρουν δορυφορικά την εικόνα των επιχειρήσεων κατάσβεσης, διάσωσης και εκκένωσης από το πεδίο δοκιμών στην Ανάβυσσο στο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.

Στην άσκηση, εκτός των εταίρων της κοινοπραξίας του έργου από τα υπόλοιπα οκτώ κράτη – μέλη της ΕΕ που αναπτύσσουν τη λύση DARIUS, συμμετέχουν το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαυρίου και Κορωπίου, η Ελληνική Αστυνομία (ΑΤ Αναβύσσου), η Τροχαία Κερατέας, καθώς και ο Δήμος Σαρωνικού με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Η δοκιμή αυτή είναι από τις πρώτες και σπάνιες στην Ελλάδα ρεαλιστικές δοκιμές συστημάτων τεχνολογίας στο «πεδίο των επιχειρήσεων» με τη συμμετοχή υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας και Σωμάτων Ασφαλείας.

Η άσκηση στην περιοχή της Αναβύσσου είναι η τρίτη κατά σειρά διοργάνωση επίδειξης και δοκιμών των δυνατοτήτων και χαρακτηριστικών της λύσης DARIUS.

Οι πρώτες δύο έγιναν στη Γαλλία και αφορούσαν επιχειρήσεις Ερευνας & Διάσωσης με κατάλληλα σχεδιασμένα μη επανδρωμένα μέσα σε θαλάσσιο περιστατικό, καθώς και σε βιομηχανική εγκατάσταση υπό κατάρρευση μετά από σεισμό.

Σημειώνεται ότι, η άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε ελεγχόμενο ανοικτό χώρο, προκειμένου να μη διαταραχθεί η κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής, ενώ μετά την άσκηση θα επακολουθήσει αναλυτικό Δελτίο Τύπου με πληροφορίες και οπτικό υλικό.