Αφιέρωμα του ΦΚΘ στο “Σινεμά και Ψυχανάλυση, εικόνα και ασυνείδητο”

214

4/10/2014

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει τη σειρά εκδηλώσεων «Σινεμά και Ψυχανάλυση, εικόνα και ασυνείδητο» που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Κλινικών Σπουδών Αθηνών και του Ψυχαναλυτικού Κύκλου Θεσσαλονίκης (Ελληνική Εταιρεία της Νέας Λακανικής Σχολής), τα Σάββατα 4 Οκτωβρίου, 15 Νοεμβρίου και 13 Δεκεμβρίου 2014 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378.400).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η έβδομη τέχνη «ξαπλώνει» στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή, καθώς ειδικοί του Κινηματογράφου και της Ψυχανάλυσης μάς εισάγουν στο μαγικό κόσμο της εικόνας, όπου ξεδιπλώνεται καρέ καρέ η ζωή με τα αδιέξοδά της, τις συγκρούσεις, τα πάθη και τον πόνο. Οι μυστικές και άγνωστες προθέσεις των ηρώων, οι ασυνείδητες σκέψεις, οι ανομολόγητες επιθυμίες και παράδοξες απολαύσεις αποκαλύπτονται με κύριο πρωταγωνιστή το Φροϋδικό Ασυνείδητο.

Πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014
14:00 Προβολή της ταινίας Ο κανόνας του παιχνιδιού του Ζαν Ρενουάρ
Θα ακολουθήσει σχολιασμός από τους: Απόστολο Καρακάση (λέκτορας, τμήμα Κινηματογράφου, σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ), Θάνο Ξαφένια (ψυχίατρος, μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής), Θεόδωρο Βαλαμουτόπουλο (ψυχίατρος, ομαδικός αναλυτής, μέλος της Group Analytic Society)

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014
14:00 Προβολή της ταινίας Η παγοθύελλα του Ανγκ Λι
Θα ακολουθήσει σχολιασμός από τους: Γρηγόρη Βαρδαρινό (σκηνοθέτης, The Noir Project Team), Νούλη Απαζίδου (ψυχίατρος, ψυχαναλύτρια, μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής), Κατερίνα Κράββα (ψυχολόγος, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας της Νέας Λακανικής Σχολής)

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014
14:00 Προβολή της ταινίας Gattaca του Άντριου Νίκολ
Θα ακολουθήσει σχολιασμός από τους: Γιώργο Τούλα (δημοσιογράφος), Βαγγέλη Ντούρο (ψυχίατρος, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας της Νέας Λακανικής Σχολής), Ελισάβετ Νεοφυτίδου (ψυχολόγος)

Τις συζητήσεις συντονίζει ο Réginald Blanchet (ψυχαναλυτής, μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής και της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου – Γαλλία)

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.