Σημαντική η συμβολή των δήμων στην ανακύκλωση

97

24/9/2014

Μανιάτης: Αποκλείεται κάθε σκέψη επιβολής νέων τελών ανακύκλωσης

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) είχε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Κώστας Ασκούνης, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκε από τον κ. Μανιάτη ο καταλυτικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στο έργο της ανακύκλωσης.Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας την ανακύκλωση ως πυλώνα της περιβαλλοντικής προστασίας και της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με αναπτυξιακή προοπτική, υπογράμμισε την ευθύνη της ΕΕΑΑ στην επίτευξη των εθνικών στόχων της ανακύκλωσης συσκευασιών που η εθνική και κοινοτική νομοθεσία ορίζει. Διαβεβαίωσε επίσης, για την αποδοχή οποιασδήποτε θετικής πρότασης στην κατεύθυνση αυτή αλλά ταυτόχρονα απέκλεισε κάθε σκέψη αύξησης εισφορών ή επιβολής νέων τελών ανακύκλωσης, που σ’ αυτήν τη συγκυρία θα επιβαρύνουν πολίτες και επιχειρήσεις.

Από την ΚΕΔΕ ο υπουργός ΠΕΚΑ ζήτησε προτάσεις ουσιαστικής βελτίωσης των υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών και λύσεις πρωτοπόρας και σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕΑΑ, του παλαιότερου και μεγαλύτερου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών στη χώρα, ζήτησαν υποστήριξη σε προβλήματα λειτουργίας, όπως η άτυπη συλλογή, η εισφοροδιαφυγή, η διασφάλιση της ισονομίας και του υγιούς ανταγωνισμού μέσα από ουσιαστικούς και αυστηρούς ελέγχους. Επίσης, έθεσαν ορισμένα οικονομικά αιτήματα εν όψει της κατάρτισης του νέου εξαετούς επιχειρησιακού σχεδίου, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκαν στην ενδυνάμωση των προσπαθειών επέκτασης της ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα της προώθησης της ανάκτησης της γυάλινης συσκευασίας μέσω ειδικών κωδώνων.

Τέλος, σημειώνεται ότι για το έργο της ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα, έχουν δαπανηθεί απ’ την ΕΕΑΑ συνολικά 260 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα για την εξάπλωση 135.000 μπλε κάδων σε 274 δήμους (87% του πληθυσμού), έχουν παραχωρηθεί 415 οχήματα ανακύκλωσης, λειτουργούν 29 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), δημιουργώντας 2.200 θέσεις εργασίας.

Στη συνάντηση από πλευράς ΕΕΑΑ συμμετείχαν ο Λ. Κόμης, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Φ. Προβατάς εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ στο ΔΣ, ο καθηγητής Θ. Λέκκας, επιστημονικός σύμβουλος της ΕΕΑΑ και ο γενικός διευθυντής Ι. Ραζής.