Πρόγραμμα εκπαίδευσης ξεκινά στη Θεσσαλονίκη για νέους που θα απασχοληθούν στον τουρισμό

92

20/9/2014

Την επίσημη ένταξη της Θεσσαλονίκης στο πιλοτικό πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης για νέους που επιθυμούν να εργαστούν στον τουριστικό κλάδο, ανακοίνωσαν οι εταίροι του προγράμματος MENDI. Πρόκειται για ένα γερμανικό πρότυπο που συνδυάζει θεωρία και πρακτική εξάσκηση στην οποία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, καθώς πραγματοποιείται σε επιχειρήσεις υπό πραγματικές συνθήκες εργασίας. Ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα η Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης διοργάνωσε ημερίδα, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, τον ΟΑΕΔ και την εταιρεία DEKRA Akademie ΕΠΕ, προκειμένου να παρουσιαστούν όλες οι πτυχές του προγράμματος και να διερευνηθεί το ενδιαφέρον από την πλευρά των ξενοδοχείων της περιοχής, για συμμετοχή τους σε αυτό. Όπως έγινε γνωστό η θεωρητική εκπαίδευση πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ η πρακτική εκπαίδευση σε ξενοδοχεία – μέλη της ΕΞΘ, τεσσάρων και πέντε αστέρων. Η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ οι τομείς πρακτικής εκπαίδευσης που θα συμφωνηθούν, θα αφορούν ξενοδοχοϋπαλληλικές υπηρεσίες, επισιτισμό και μαγειρική.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τρία χρόνια, απευθύνεται σε αποφοίτους Γυμνασίου ή Λυκείου ηλικίας 18 έως 20 ετών, ενώ στην επιλογή των υποψηφίων θα συμμετέχουν και οι επιχειρήσεις. Το γερμανικό μοντέλο της διττής επαγγελματικής κατάρτισης εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ευρώπη, όπως στην Αυστρία, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία κ.α.

Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι στηρίζει την εκπαίδευση στελεχών μεσαίου επιπέδου στον τουριστικό κλάδο, συμβάλλοντας και στην καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς οι σπουδαστές θα αμείβονται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. “Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας και βλέπει με «θετικό μάτι» το πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης για νέους που επιθυμούν να εργαστούν στον τουριστικό κλάδο”, επισημαίνεται σε ανακοίνωση.