Προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης το ροδέλαιο Bulgarsko Rozovo Maslo

117

26/9/2014

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την ένταξη του βουλγαρικού ροδέλαιου Bulgarsko Rozovo Maslo στον κατάλογο των προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), αναφέρουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βουλγαρίας.

Η ποιότητα του Bulgarsko Rozovo Maslo είναι εγγυημένη, με την τήρηση της απαίτησης να υποβάλλονται σε επεξεργασία τα ρόδα εντός 10 έως 15 ωρών μετά τη συλλογή, ώστε να διαφυλάσσεται η φρεσκάδα και η ποιότητα της πρώτης ύλης.

Η συλλογή, που διαρκεί 20 έως 30 ημέρες, απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες και δεξιοτεχνία, αφού πολύ πριν από την ανατολή του ηλίου και έως νωρίς το πρωί, συλλέγονται μόνο τα άνθη εκείνα στα οποία έχει ανοίξει τουλάχιστον ένα εξωτερικό πέταλο, μαζί με τα σέπαλά τους, αλλά χωρίς να προκληθεί ζημιά στο στέλεχος ή τα κλαδιά.

Μετά τη συλλογή, τα άνθη μεταφέρονται στα αποστακτήρια, που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Τα ρόδα υποβάλλονται σε διαλογή ώστε είτε να μεταποιηθούν αμέσως ή να αποθηκευτούν επί σύντομο χρονικό διάστημα- το πολύ 15 ώρες πριν από την απόσταξη (όταν ο καιρός είναι δροσερός και η θερμοκρασία των ρόδων δεν υπερβαίνει τους 20 °С), αναλόγως της χρονικής στιγμής της συλλογής.

Στα ειδικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Bulgarsko Rozovo Maslo περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- το πλούσιο άρωμά του και η ισορροπημένη περιεκτικότητά του σε πτητικά συστατικά και υδρογονάνθρακες. Τα χημικά του χαρακτηριστικά είναι στενά συνδεδεμένα με τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής και το διακρίνουν από ροδέλαια που παράγονται σε άλλα μέρη του κόσμου, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ροδέλαιο Bulgarsko Rozovo Maslo παράγεται από την ποικιλία Damask (Rosa Damascena Mill) που παραδοσιακά καλλιεργείται στην Κοιλάδα των Ρόδων (Rozovata Dolina), στην κεντρική Βουλγαρία.